Hamarosan nyomtatott szervek szüntethetik meg az egészségügy hosszú várólistáit

2017. január 28., szombat




Egészségügyi forradalom futhat végig futótűzként az világon.

Várólista problémák

Hamarosan nagyot fordulhat az egészségügy világa, különösképpen a várólisták ügyében. Napjainkban sok ezer ember esik annak áldozatául, hogy nem jut időben donorhoz, egyes szervátültetéseknél, életmentő műtétek esetében.

Úgy tűnik, ennek hamarosan vége lehet, ugyanis a nyomtatott szervek tudománya már olyan szinten van, hogy megéri tömeg gyártani őket, és most már az összes eddigi hátrányt ki tudták küszöbölni.

A biztonságos donorra, szervre várók száma évről-évre nő, ez jól mutatja, ekkora szükség lenne a mesterségesen előállított szervekre.

A szervek nyomtatása már régóta nem jár gyerekcipőben, és ez lehet a jövőben az egyik lehetséges módja annak, hogy minimálisra csökkentsék a donor várólistákat, vagy akár meg is szüntessék azokat.

Nyomtatott szerveké a jövő?

Sokan gondolják úgy, hogy a nyomtatott szerveké lehet a jövő, mivel ezek egyszerűen előállíthatóak, és bizonyos paraméterek mentén teljesen egyénre szabható, vagyis pontosan olyan szervet kaphat egy-egy beteg, amire neki pontosan szüksége van.

A bionyomtatás már évek óta létező technológia, és már alaposan kinőtte magát külön tudományággá.

A várakozásoknak megfelelően néhány éven belül elérhetőek lesznek, és a nyomtatásuk után szinte azonnal alkalmasak lesznek a beültetésre is.

Ezzel nem csak megszüntethetőek lesznek a várólisták,d e emberéletek ezreit lehet megmenteni. A bionyomtatás kezdete a 2000-es évek elejére tehető, amikor felfedezték, hogy élő sejteket lehet kispriccelni a tintasugaras nyomtatók fúvókáin keresztül anélkül, hogy károsítanák azokat.

Ma már elérte a technológia azt a fejlettségi szintet, hogy szinte bármilyen szövetet ki tudunk nyomtatni egy háromdimenziós formában.

A sejteket képesek vagyunk rétegről rétegre felépíteni, egymásra telepíteni, éppen úgy, ahogyan az az élő, valódi szerveknél, szöveteknél van.

Szervek egész sorát állíthatjuk elő

Ma már szervek egész sorát elő lehet állítani viszonylagos rutinnal, vagyis olyan bejáratott eljárásokkal, melyek nem igényelnek már külön figyelmet, komolyan erőfeszítéseket.

Nemrégiben A Chicagói Egyetemen voltak képesek egy egérpetefészket előállítani, korábban pedig már emberi fület is tudtak az egyik kísérleti egér hátán növeszteni, majd ugyanezt véghezvinni 3D nyomtatási technológiával.

Egy kínai biotechnológiai vállalat (Sichuan Revotek) például sikeresen ültetett be majomba egy nyomtatott artériadarabot. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy közel van az a pont, amikor embereken is sikeresen lehet majd a technológiát alkalmazni.

Sokak szerint már csak évekre vagyunk attól, és ha bevezetik, az egy valóságos forradalmat fog eredményezni az egészségügyben, főleg a várólisták kapcsán.

tudomány technológia technika orvostudomány


Megtekintések száma: 137381





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet