Hamarosan robotok háborúznak majd helyettünk

2016. augusztus 28., vasárnap
Tény, hogy a robotika világa már a hadviselés küszöbén áll. A jövő háborúit belátható időn belül a robotok fogják megvívni helyettünk. De vajon ennek milyen következményei lesznek hosszú távon az emberiségre, és az emberi társadalmakra, háborúkra?

Tavaly nyáron a Pentagon készített egy tanulmányt, melybe a védelmi és a technikai ipar, valamint a katonai, és a tudományos élet szereplőit is bevonta azt a kérdést vizsgálgatva, hogy vajon milyen lenne egy olyan tengeri hadviselés, melyben

intelligens aknákat, és emberi személyzet nélküli, vízalatti járműveket alkalmaznának.

Ezek a tengeralatti drónok megkülönböztetnék a halász- és a hadihajókat, hogy még csak véletlenül se legyen probléma egy tévedésen alapuló kilövésből. Az persze már más kérdés, hogy ebben az esetben az ellenség alighanem minden hajóját halásznak álcázná, de erre is kitalálnának biztosan valamit.

robot-tank

Az elmélkedés célja az volt, hogy megvizsgálják, miként működhetnének önálló gépek és számítógépes rendszerek háborús helyzetben,

és mindez mit jelentene a Pentagon számára, hiszen az, hogy emberek helyett gépek vívnák a csatákat, egész más megvilágításba helyezne mindent, amit eddig háborúnak hívtunk.

A jelentés valahogy úgy fogalmaz, hogy az autonóm rendszereknek rendelkezniük kell a képességgel, hogy önállóan tudjanak rendszerezni, és különféle megoldásokat választani annak érdekében, hogy elérjék a kitűzött célt, illetve megértsék a világot, önmagukat, és a szituációt.

robotika-rendfenntartas

Ám nem csak a konkrét katonai jellegű bevetésekre, és a tűzharcra kell gondolni, hiszen az önállóan működő egységek tevékenysége túlnyomó részben nem feltétlenül halálos cselekvésekre irányul, sokkal inkább

a hatékonyságot növelné, illetve új képességeket nyújtana a harctéren, vagy a kiszolgálásban.

Ugyanakkor ha önműködő egységekre gondolunk, leginkább mégis mindenkinek az élet kioltására alkalmas feladatok jutnak eszébe, amin egyébként nem lehet csodálkozni.

Mindemellett tény, hogy a hadviselésben rengeteg olyan feladat van, amihez nem kell fegyver, így példaként említhetjük a kommunikációt, a radart, vagy éppen a logisztikát.

robotika-hadviseles

Ám egy olyan specifikus halálosztó mindenképpen van, amire a Defense Science Board a DARPA és a haditengerészet együttműködését kéri, ez pedig a cikk elején említett UUV-k (az önműködő vízalatti járművek) és az aknák fejlesztése.

Itt említenénk meg, hogy Putyinék sem ülnek tétlenül, vodkát vedelve,

hiszen az immár egy évtizede ténykedő, 10 ember befogadására alkalmas Tigr járművükből egy önműködő, lövöldöző egységet készítettek, mely 30 milliméteres automata lövegével komoly pusztítást tud végezni, ha éppen olyanja van.

Forrás: 24.hu

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 5129

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet