Hamarosan univerzálisan adható vér mentheti meg emberéletek millióit világszerte!

2022. december 29., csütörtök




A mikrobák enzimjeinek felhasználásával bármely vércsoporttípusból 0-s vért lehet csinálni, amelyet aztán szinte bárkinek be lehet adni.

Egy amerikai kutatócsoport olyan fehérjéket azonosított az emberi bélrendszerben, amelyek harmincszor hatékonyabban képesek az A, B és AB típusú vérből 0-s vért előállítani, mint a korábban ebből a célból tanulmányozott legjobb enzimek.

A szakértők az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján prezentálták eredményeiket.

Az AB0-vércsoportrendszer vércsoportjai abban különböznek egymástól, hogy a vörösvérsejtek milyen antigéneket, vagyis milyen cukrokat hordoznak felszínükön. 

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, ezek sejtfelszíni cukrok csak egy-egy elemben térnek el egymástól, így gyakorlatilag bármelyik vércsoportból 0-s vércsoport hozható létre egyetlen szénhidrát-csoport lenyisszantásával.

A szakértők erre képes enzimek után kutattak, hogy annak segítségével a donorvért 0-sra tudják alakítani. 

A koncepció nem számít újnak, mostanáig azonban nem sikerült olyan megoldást találniuk, amely biztonságos és kellően hatékony is a feladat megvalósításához. A potenciális enzimek gyors áttekintéséhez metagenomikai módszereket alkalmaztak a kutatók, amelyek során nem az egyes élőlényekből, hanem egy adott környezetből gyűjtenek be ki a DNS-t. Ilyen módon egyszerre több millió mikroba genomjából kaphatnak mintát anélkül, hogy ezeket tenyészteni kellene.

A kutatók ebből a gigantikus génhalmazból speciálisan kialakított kólibaktériumok révén válogatták ki azokat a DNS-szakaszokat, amelyek képesek a célba vett cukrokat levágni. 

A kutatócsoport első körben szúnyogokat és piócákat tanulmányozott, annak reményében, hogy ezek beleiben a vért bontó enzimek között megtalálhatják azokat a fehérjéket is, amelyek a vércsoportváltáshoz szükségesek.

Végül azonban az emberi bélrendszerben azonosították a legjobb jelöleteket a célra. A bélfalon mucin nevű fehérjék találhatók, amelyek cukorcsoportokkal biztosítanak „kapaszkodót” az emésztést segítő bélbaktériumoknak, miközben etetik is ezeket. 

Egyes mucinok hasonló szerkezetű cukrokat hordoznak, mint az A és B vércsoportú vörösvérsejtek, így a kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy mely enzimeket használják a baktériumok ezen cukrok levagdosására. 

És rövidesen találtak is egy enzimcsaládot, amely a vércsoport antigének átalakításában is használható, és sokkal hatékonyabban működik az eddig megismert, erre szintén alkalmas jelölteknél.

A szakértők jelenleg az említett enzimek tesztelésén dolgoznak, illetve azt is tervezik, hogy az irányított evolúciónak nevezett fehérjemérnöki módszerrel még hatékonyabb cukoreltávolító enzimeket hoznak létre a bakteriális fehérjékből.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika egészség orvostudomány életmód


Megtekintések száma: 59273





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet