Hamarosan valósággá válhatnak a memória implantátumok

2016. március 3., csütörtök
Kutatók találtak bizonyítékokat arra, hogy a memória manipulálható. Az eredmények szerint csupán néhány lépésre vagyunk attól, hogy létrehozzuk az első memória implantátumokat.

Az emlékmás című filmben látott világ már nem is tűnik annyira távolinak. A jövőben képesek lehetünk emlékeink manipulálására, szerkesztésére, megváltoztatására. Bizonyos esetekben emlékeket törölhetünk, míg más esetben olyan emlékeket ültethetünk a fejekbe, melyek eredetileg soha nem voltak ott.

Tim Bliss brit orvos szerint - a kutatásaira alapozva - hamarosan olyan könnyedséggel leszünk képesek emlékeket törölni, mintha csak a számítógép merevlemezéről törölnénk egy már nem használt fájlt.

Tim még azt is állítja, hogy a jövőben nem csak az emlékek törlése lesz lehetséges, hanem az emlékek módosítása, szerkesztése, vagy akár beültetése is.

emlekmas

Így egy emberbe akár új emlékek, gondolatok is ültethetők, ami drasztikus változást hozhat az illető életében. Lelkileg sérült,traumán átesett embereken lehetne vele segíteni hogy új életet kaphassanak. Tiszta lappal indulhassanak.

Még várni kell, de már nem sokat

A technológia még nem áll rendelkezése, azonban az elmélet szintjén nagyon is lehetséges amit a kutató állít. A többi szakember is osztja a véleményt, és a legtöbben azt jósolják, hogy

néhány évtized múlva már megtörténnek majd az első tényleges kísérletek is.

Ha a kísérletek sikeresek lesznek, onnantól már egy lépés lesz hogy elterjedjen mint általános eljárás az emlékek kezelésére. A tudósok már feltérképezték az agy emlékekért felelős központját, mint ahogy az agy számos más részét, így nagyon bizakodóak abban, hogy amiről mindenki álmodozik.

Használni fogják az orvostudományban

A felhasználási területek és a kliensek köre nagyon sokrétű lesz. A pszichiátriában is előszeretettel fogják alkalmazni, hiszen nagy traumák, balesetek emlékeit lehetnek majd képesek így egy szempillantás alatt eltörölni.

emlek-implantatum

Míg lesznek olyan kliensek is, akik arra fognak vágyni, hogy olyan emléket plántáljanak beléjük, amik nem voltak ott. Egy síelés a nagyapával az Alpesi hegyekben, egy óriási lagzi, a fantázia szabhat csak határt.

Az igény tehát magas lenne egy ilyen eljárásra, mint ahogy a haszna is. Ahogy egyre fejlettebb lesz a tudomány, és egyre többet tudunk meg az agy emlékekért felelős központjáról, úgy válik egyre elérhetőbbé a nap, amikor ez lehetséges lesz.

tudomány


Megtekintések száma: 2907

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet