Hamarosan véglegesen kihalhat a gepárd

2016. december 28., szerda




A világ leggyorsabb állata az új kutatások szerint közel áll a kihaláshoz.

Hamarosan kihalhat

Hamarosan a biológiai és természetkönyvekbe a gepárd már, mint kihalt állat kerülhet bele. A gepárd populáció ugyanis évről-évre egyre csökkenőben volt az utóbbi évtizedekben, most azonban elért egy nagyon kritikus pontot, ami után már nincs visszaút.

A legtöbb kutató szerint egyenesen a kihalás szélére sodródott, mivel populációjának 89%-a tűnt el ebben a három évtizedben.

Összesen jelenleg úgy 7100 példányról tudnak, melyek vadon élnek, ami iszonyatosan kevés, így a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára is felkerült.

Ezen az sem segített az elmúlt években, hogy az életterük egyre csak szűkült.

Méghozzá igen jelentősen, egyes becslések szerint 90%-át elvesztették korábbi életterüknek, és vadászterületeiknek, nagyrészt az ember miatt.

Más fajok követhetik

A kihalásban majd más fajok is követni fogják, ugyanis bár a tápláléklánc csúcsa volt, egy igazi szavannai ragadozó, az eltűnése mégis nagy változásokat hozhat majd az afrikai puszták életében, és a táplálékláncot is jelentősen átalakíthatja.

Leginkább azért aggódnak most a kutatók, mert a gepárd példáját hamarosan más fajok is követni fogják.

Az utóbbi időben a Föld élővilágának riasztóan nagy része, több mint kétharmada pusztult ki, vagy sodródott a kihalás szélére, ami iszonyatosan magasa szám. Ez ellen az ember nem tud mit tenni, ugyanakkor mi magunk okoztuk ezt a természeti kataklizmát.

Ha az élővilágban végbemennek ezek a nagy kihalások, akkora Föld faunája is teljes mértékben összeomolhat, akárcsak a flóra, vagyis a növényvilág, aminek már komoly hatása lehet az éghajlatra, és a levegő tisztaságára.

Már nem lehet megmenteni?

A gepárdot, és a hozzá hasonló állatokat aligha lehet már megmenteni. Olyan kevesen vannak, hogy hosszú évtizedekbe telne megduplázni, triplázni a populációjukat, ráadásul egyre szűkül az életterük.

Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy mi még tudtuk, hogy mi az a gepárd, és úgy tanulhattunk róla biológia órán, mint egy a Földön élő, létező állatról.

A jövő nemzedékei számára a gepárd viszont csak egy múltbéli mementó lesz, egy olyan állat, amivel már csak a kihalt fajokról szóló tankönyvekben olvashatnak.

érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 24827





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet