Hamarosan zöld utat kaphat az emberi génmódosítás?

2017. február 19., vasárnap




A küszöbön vagyunk, és hamarosan megindulhatnak az első genetikai dizájnerbébik.

A szakértők szerint hamarosan teljesen zöld utat kaphat az emberi génmódosítás, és megindulhat az emberi genom nagyon óvatos módosítatása.

Egyesek szerint ez beláthatatlan következményekkel fog járni, mások szerint egy utópisztikus világ kezdte lehet.

A kockázatokat még alaposabban meg kell érteni, és nagyon óvatosan kell eljárni,d e ha ezekkel tisztában van a tudomány, akkor hamarosan bel elehet kezdeni az első komolyabb emberi génmódosító kísérletekbe.

A tudomány és a technológia már egy ideje készen áll, és habár még azért félig gyerekcipőben jár, sokan úgy gondolják, ha már növényeket és állatokat tudunk genetikailag szerkeszteni, ez az embernél sem fog túl nagy gondot okozni.

Az egész dolog nemrég kezdődött, néhány évvel ezelőtt, amikor a technika és a genetikai tudásunk ugrásszerűen fejlődni kezdett.

A CRISPR-technológia elérhetővé válásával egyben a viszonylag olcsó és egyszerűen alkalmazható génszerkesztés lehetősége is az emberiség eszköztárába került, itt pedig rögtön felmerült az emberi gének módosítása, azok személyre szabása, a különböző kívánalmak mentén.

Ez egyelőre nem valósult meg, amerikai és brit szakértők szerint azonban hamarosan megtehetjük az első lépéseket.

Már 2015 decemberében elkezdték tárgyalni komolyabban a témát, hogy előkészítsék a jövőben az emberi génmódosítási kísérleteket.

A jövőben ugyanis számtalan előnye lenne annak ellenére, hogy az emberek bizalmatlanok az eljárással szemben, és sokan etikátlannak, vagy ördögtől valónak tartják a dolgot.

A vallások megütközése egy dolog, de a tudományos előnyei megint egy másik oldala az éremnek, ezért kellene mélyebben belemenni, és ezért fog a jövőben egészen biztosan zöld utat kapni a dolog.

Amennyiben a jelenleginél jobban megértjük majd a kockázatokat, ezzel egy időben pedig komoly korlátokat állítunk fel a technológia alkalmazását illetően, belátható időn belül megkezdhetjük az emberek genomjának módosítását.

A morális és etikai szempontok helyett itt ezen két területre koncentrálnak, megjegyezve, hogy további komoly kutatói munkát kell még elvégezni.

Egyelőre még kell az a biztosíték, hogy a CRISPR technológiával mást nem vágunk meg, és így nem lesznek nem kívánt végeredmények a kísérletek során, hiszen senki sem akar emberi tragédiákat látni.

Eleinte apránként a kevés kockázatot jelentő géneket, tulajdonságokat lehet módosítani, és ezt követően évekig tartó nagyon aprólékos kutatásokkal lehet csak előrehaladni a komolyabb dolgok felé.

A végső cél az lesz, hogy az emberi génkészletet csűrni csavarni legyünk lépesek, és az évtizedek elteltével majd a leendő szülők maguk állíthassák elő a babáikat, kiválasztva a szemszínüket, hajszínüket, és egyes fiziológiai és akár lelki tulajdonságaikat is.

A dizájnerbébik korát fogjuk élni, ugyanakkor nem lesz több betegség, mely ne lenne gyógyítható, hiszen a genetikai módosítások mindennel szemben immunissá tehetnek majd minket.

tudomány technológia technika genetika


Megtekintések száma: 163784





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet