Hanghullámokkal sikerült tárgyakat a levegőbe emelni

2015. október 28., szerda




A Bristol és a Sussex Egyetem, valamint az Ultrahaptics cég egy újszerű megoldást fejlesztett ki, ami hanghullámokkal emel fel és mozgat tárgyakat.

A hang-vonósugár egy érdekes megközelítése a sci-fikben megjelenő vonósugaraknak. A britek által megalkotott változat magas amplitúdójú hanghullámok alkalmazásával akusztikus hologramot állít elő.

A Nature Communications szaklapban publikált technika igen széles körben lesz alkalmazható, például egy szónikus gyártósoron mindennemű fizikai érintkezés nélkül szállíthatnak és állíthatnak össze törékeny dolgokat, ugyanakkor egy miniatűr változat gyógyszereket, vagy mikro-operációs eszközöket juttat az élő szövetbe.

hanghullamok-targyak-lebegtetese

"Elképesztő élmény volt, amikor először láttuk, hogyan tart a helyén egy tárgyat a vonósugár" - mondta a tanulmány szerzője, Asier Marzo.

"Mindannyian tudjuk, hogy a hanghullámoknak fizikai hatásai lehetnek, itt azonban sikerült elérni a hang minden eddiginél magasabb fokú irányítását" - tette hozzá Bruce Drinkwater, a bristoliak ultrahangtan professzora.

"Eszközünkkel a levegőben manipulálunk tárgyakat, látszólag fittyet hányva a gravitációnak. Több tucat hangszórót vezérlünk, létre hozva egy akusztikus hologramot, ami valós időben, érintés nélkül képes több objektum manipulálására" - magyarázta Sriram Subramanian, a Sussex Egyetem informatika professzora.

A kutatók 64 parányi hangszórót állítottak hálózatba, hogy nagy hangmagasságú és intenzitású hanghullámokat hozzanak létre. A vonósugár a magas intenzitású hanggal körülveszi a tárgyat, erőteret alkotva. A hangszórókból érkező hullámok aprólékos kontrollálásával a tárgy a levegőben tartható, mozgatható, vagy akár forgatni is lehet.

A kutatás bebizonyította, hogy három különböző alakú akusztikus erőtér viselkedik vonósugárként. Az első két ujjra, vagy csipeszre emlékeztet, a második egy akusztikus örvény, míg a harmadik egyfajta magas intenzitású kalitka, ami körülveszi, és a helyén tartja a tárgyat. A kutatók a rendszer különböző variációin dolgoznak. Egy nagyobb változat képes lesz egy futball labda lebegtetésére 10 méteres távolságból, míg a legkisebb változattal a testen belül mozgatnának részecskéket.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 6637





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet