Hármas csillagrendszer születéséről készült kép, mely bizonyíthat egy korábbi tudományos teóriát

2016. október 30., vasárnap
Olyan dolgot sikerült megfigyelniük a tudósoknak, ami pontot tehet egy régóta fennálló, de soha nem bizonyított tudományos elméket végére.

Olyan, hármas csillagrendszer születéséről rögzítettek képet, mely nagyságrendekben mérve is ritka jelenség.

Ráadásul nem csak látványos, de számtalan kérdés válaszol meg most a tudomány számára. Többek között az egyik legrégebbi tudományos elméletet is.

A L1448 IRS3B – rendkívül könnyen megjegyezhető – névre keresztelt csillagrendszer egyszerre három csillagot is magában foglal, és jelenleg születőben van. Ezt sikerült teleszkópok megfigyelései során megörökíteni.

A hármas csillagrendszer 750 fényévnyire van a Földtől, vagyis igen messze. Mégis sikerült felvételt készítenünk az ALMA teleszkóppal a születés „pillanatáról”.

Ráadásul rávilágít arra, amit egy korábbi teória már előre sejtett, de sohasem tudták bebizonyítani: a csillagok formálódása során újabb csillagok alakulhatnak ki a központinak tekinthető égitest protoplanetáris korongjában.

A korong akkor alakul ki, amikor a porból és gázokból álló anyagfelhő közepén az anyag összesűrűsödése és felhevülése nyomán beindul a magfúzió.

A forgó protocsillag egyre több anyagot gyűjt magába, a hátramaradó port és gázt pedig korong alakúra formálja maga körül.

Ha a korong körül további anyagkészletek állnak rendelkezésre, és az még több port és gázt gyűjt magába, egy idő után gravitációsan instabillá válhat, és egyes részei újabb csillagokká sűrűsödhetnek össze.

Minden jel arra mutat a felvételek szerint, hogy az elmélet által felvetett teoretikus folyamat zajlik most ebben a hármas csillagrendszerben.

Gyakorlatilag az univerzumban sikerült megfigyeléssel igazolni egy korábban csak elméleti felvetést. Azért is érdekes, és mélyen érintő téma ez, mert a legújabb kutatások és mérések arra engednek következtetni, hogy a mi galaxisunk is egy ilyen nagyobb rendszer része lehet, felépítést tekintve.

Persze még sokat kell vizsgálódni az ügyben, de a tudósok jelenleg egyre nagyobb megerősítést várnak, és jósolnak ennek az elméletnek.

Adódik a felfedezés kapcsán az a kérdés is, hogy vajon a mi Naprendszerünk miért nem egy hármas naprendszer. Egyrészt ez ritkább jelenség, így kisebb az előfordulása, másrészt a Naprendszerünk esetében más tényezők is közrejátszhattak ebben.

Egyes teóriák szerint a mi Napunk protoplanetáris korongja nem volt elég nehéz ahhoz, hogy benne újabb csillagok képződjenek.

Ezért egyszerűen nem jöhettek létre itt újabb csillagok, de ha létrejöttek volna, talán nem s lehetne élet a Földön, vagy ha igen, az teljesen más lenne, mint ami most van.

A jövőben minden bizonnyal a jelenség, és a további felvételek tanulmányozása egyre több mindent mesélhet majd el nekünk akár a saját naprendszerünk hajnaláról, születéséről is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 92120

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet