​Három módon juthatnak hozzá az ügyfelek a Sberbankban lévő pénzükhöz

2022. március 2., szerda




Sajtótájékoztatót tartott a Sberbankkal kapcsolatos eseményekről a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke, Kandrács Csaba. Leszögezte, A Sberbank szanálása egyedi eset, speciális helyzet. Ezen túl

a magyar bankpiac stabil.

A kitettségek nem érik el a veszélyes szintet – tette hozzá.

A szanálásra azért volt szükség, mert az egységes európai szanálási szervezet kedd este bejelentette, megtiltja az ausztriai Sberbank Europe AG tevékenységét. A magyarországi Sberbankot ez a cég tulajdonolta, és mögötte állt az orosz Sberbank. A háborús helyzet miatti nemzetközi szankciókat vezettek be, mely érintette az orosz, az osztrák, és a közép-európai bankjait is, az anyabank lehetőségei beszűkültek, és mivel a többi partnerbank csökkentette az együttműködési hajlandóságát, elindult egy bizalmi válság, negatív spirál, emiatt likviditási gondok merültek fel – ismertette Kandrács Csaba.

Múlt pénteken azért kellett bezárni a cseh Sberbankot, mert megrohanták őket az ügyfelek, hogy kivegyék a pénzüket. A magyar banknál is felmerült, hogy problémák lehetnek. Ezután rendelték el a kétnapos bankszünetet, hogy átvizsgálják, hogyan lehet stabilizálni a Sberbankokat. A két bankszüneti nap után a betétkifizetési korlátozás mellett döntött az MNB, a látható likviditási problémák miatt. Mivel az osztrák bank is felszámolásra kerül, amiatt került igazán bajba a magyar leánybank, ugyanis egy nagyobb betétje van az osztrák bankban és ez szolvenciaproblémát okozott. Az MNB megpróbálkozott azzal is, hogy a többi piaci szereplő átvegye a Sberbankot, ami például a horvát Sberbanknál sikerült is, de Magyarországon nem, pont a szolvenciaprobléma miatt. Ezen túl nincs olyan eszköze a jegybanki felügyeletnek, amivel életben tarthatta volna a magyar Sberbankot, ezért döntött a szanálás mellett, ami akkor lép életbe, ha a Pénzügyminisztérium is jóváhagyja, amire feltehetőleg még ma sor kerül – mondta Kandrács Csaba.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 munkanapon belül kártalanítani fogja az ügyfeleket, és az OBA, valamint az MNB oldalán is lesz tájékoztatás.

Három út van, hogy hozzájussanak a pénzükhöz a magyar Sberbank ügyfelei, legfeljebb 100 ezer euróig, ami nagyjából 37 millió forint:

Ha van máshol számlájuk, akkor azt be kell jelenteniük az OBA-nál, hogy arra kérjék az átutalást.

Lesznek „kifizető bankok”, amelyeknél lehet majd számlát nyitni, és oda utal az OBA.

Kis összegű kifizetések esetén postai kézbesítést is lehetséges kérni az OBA-tól.

Hangsúlyozta, az OBA eddig minden kártalanítást időben teljesíteni tudott. Elindul egy felszámolási eljárás is, a sberbanki vagyon értékesítésére. A magyar Sberbank működése egyébként rendben volt, csak a külső körülmények miatt kellett szanálni. A portfolio értékesítése után tehát várható, hogy további térülések várhatóak – mondta Kandrács Csaba.

A Sberbank kis bank volt, piaci részesedése 1 százalék körüli volt a magyar bankpiacon.


Megtekintések száma: 16249





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet