Használható DNS-t találtak egy vemhes Tyrannosaurus kövületben?

2016. március 17., csütörtök




Egy újonnan felfedezett fosszília épségben megmaradt dinoszaurusz DNS-t tartalmazhat. A 68 millió éves maradványokat Montánaban találták, ami nem más, mint egy vemhes Tyrannosaurus maradványa.

A mostani felfedezés szenzáció értékű lehet, ha valóban bebizonyosodik, hogy a maradványban talált DNS szekvencia teljes és sértetlen.

Ha ugyanis a DNS alkalmas rá, akkor újra lehet alkotni a 68 millió éve kihalt állatot, egyúttal feltérképezhetővé válik a dinoszauruszok genomja.

A most megtalált T-rex nőstény volt, és vemhes. Az állat fekvésének pozíciójából azt is megállapították, hogy közvetlenül szülés előtt lehetett, amikor kimúlt.

dino-dns„Igen lehetséges, hogy olyan DNS szekvenciákat találtunk, amik viszonylag sértetlenek maradtak” – számolt be róla Lindsay Zanno, az Észak-Karolinai egyetem tanszékének vezetője.

Az utóbbi időszakban egyébként nagyon felpörögtek a dinoszauruszok körüli események, talán nem véletlenül.

Tegnap állítólag megtalálták az őket kipusztító aszteroida maradványait, a héten pedig beszámoltunk már róla, hogy egy tudományos kísérletben egy csirke embrión növesztettek dinoszaurusz lábat, ezzel bebizonyítva, hogy visszafordítható az evolúciós fejlődés, vagyis a madarakból „visszanyerhetjük” a dinoszauruszok genetikai kódját, így magukat az élőlényeket is.

mesterseges-dns

.A fosszíliákból dolgozó kutatók most versenyt futnak az evolúciós visszafejtéssel dolgozó társaikkal, ez az egészséges verseny pedig azt eredményezheti, hogy a következő évtizedekben így vagy úgy, de sikerül életre kelteni az első dínókat.

Egyes források szerint azért is gyorsultak fel a kutatások, mert több nagyobb cég érdeklődést mutat egy esetleges Jurassic Park iránt, ahol ténylegesen létező, hús-vér attrakciókkal kápráztatnák el a látogatókat.

dns dinoszaurusz


Megtekintések száma: 10734





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet