Hatalmas áttörést érhettek el magyar fizikusok: a tudomány forradalma jöhet!

2020. április 13., hétfő




Még Nobel-díjat is kaphatnak érte.

Amennyiben kísérletüket meg tudják ismételni, az nem csak alapjaiban egészíti ki az univerzumról alkotott elképzelésünket, de biztos Nobel-díjat is ér.

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (Atomki) hatalmas áttörést érhetett el azzal, hogy egy második kísérlettel is sikerült megfigyelniük egy esetleges ötödik kölcsönhatásra utaló részecskét.

A Krasznahorkay Attila által vezetett kutatócsoport először 2016-ban talált érdekes anomáliákat, melyeket a hagyományos négy természeti erővel nem lehet magyarázni, ám most egy új mérésben sikerült szintén erre utaló nyomokat találni.

Az eredmény jelentőségét nem lehet felülbecsülni: az egész univerzumunkat, legalábbis az abban található általunk érzékelhető anyagot négy általános kölcsönhatás, avagy természeti erő irányítja, a zuhanástól kezdve a maghasadáson át a konyhai vízforralóig. Ilyen alapvető kölcsönhatás például a gravitáció vagy az elektromágnesesség.

Hogyha találtak egy ötödik ilyen természeti erőt, azt nagyjából ahhoz lehet hasonlítani, mintha a matematikában találtak volna az összeadás, kivonás, szorzás és osztás mellé egy ötödik alapműveletet, vagy másik analógiával élve

egy olyan, mintha régész talált volna Atlantiszra utaló romokat az óceán fenekén.

Az új kölcsönhatásnak viszont van még egy nagyon fontos tulajdonsága:

ez teremthet összeköttetést a sötét anyag, vagyis az univerzum számunkra egyelőre megfigyelhetetlen, velünk fizikai kölcsönhatásba nem lépő részével.

A csapat először 2016-ban figyelte meg az anomáliát, a berillium közepén található atommagot (8Be) gerjesztették, és vizsgálták annak elektron-pozitron kibocsátását, ám az jelentős eltérést mutatott az elméleti modelltől.

Az anomáliára csak két logikus magyarázat született: vagy mérési hiba, vagy a címben említett kölcsönhatásért felelős új részecske, az irodalomban X17-nek elnevezett partikula létezése magyarázhatta.

A mérés emiatt elsőre nem kavarta fel az állóvizet, hiszen gyakran kiált farkast a sajtó mérési hibák miatt, ám egy neves amerikai fizikaprofesszor, Jonathan Feng már akkor felkarolta a csapatot. 

Ahogy ő a CNN-nek fogalmazott:

Nem akartam egy potenciálisan forradalmi eredményt veszni hagyni

A csapatnak viszont sikerüt újra megtalálnia az anomáliát, ezzel részben eloszlatva a mérési hibát kiáltó hangokat.

Ezúttal hélium atom magjának (4He) gerjesztésével is alá tudta támasztani az eredményt. Ez ugyan egy másik eredmény, nem az előző megismétlése, ám ugyanarra az eredményre jutottak vele, így a mostani publikáció sokkal nagyobbat is robbant.

Amennyiben a kutatók újra meg tudják ismételni a mérést, azzal új korszakot hozhatnak a fizika életébe, saját maguknak pedig Feng professzor szerint biztos Nobel-díjat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány magyarsag


Megtekintések száma: 38778





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet