Hatalmas áttörést értek el egy rákos betegnél, akinek kivették a tüdejét, megtisztították majd visszatették

2020. március 29., vasárnap




Az izraeli Petah Tikva városában található Rabin Orvosi Központ részét képező Beilinson Kórházban először esett át egy tüdőrákos beteg egy olyan műtéten, amelynek során a bal tüdejét leválasztották, kivették a testéből, eltávolították a benne lévő rákos daganatot és a már egészséges tüdőt sikeresen visszaültették a testébe a másik tüdeje mellé, amelyen keresztül a beteg a hosszú műtét során kapta a levegőt.

A 40-es éveiben járó beteg rákos daganattól szenvedett, amely végül elzárta a fő légutakat a bal tüdejében, ami annak összeomlásához vezetett.

Az orvosok kezdetben úgy gondolták, hogy nincs más választás, mint a tüdő sérült részének tartós leválasztása, mint általában ilyen esetekben történik, ami komoly kockázatoknak tette volna ki a beteget, amíg a kórház nem talál donor tüdőt egy átültetéshez.

A műtét ezen új formájával azonban nem kell megvárni a szervátültetést, és ha sikerrel jár, akkor lehetővé teszi a beteg számára, hogy visszatérjen a szokásos életmódjához a kemoterápia vagy a sugárterápia káros hatásai nélkül.

A humán tumorsejtek ilyen módon történő kitisztítása korai szakaszában van, és a sebészek szerint egyes esetekben a rákkezelés mindenhol megváltozhat, elkerülve a tüdőátültetések szükségességét, a kilökődés kockázatát és az ezzel járó várakozási időket.

"Ha kivennénk és a transzplantációra várnánk, akkor a beteg állapota továbbra is életveszélyes lenne," - mondta Dr. Yuri Peisahowitz, a Beilinson szív és mellkasi műtéti osztályának igazgatója. (1)

A beteg életének megmentése érdekében orvosai felajánlották ezt az új lehetőséget, hogy eltávolítják a sérült tüdőt a testéből, kimetszik a daganatot, és visszateszik a tüdejét a testébe. Meg kell jegyezni, hogy a tüdő eltávolítása a testből és a teljes beültetés egy olyan eljárás, amelyet a világon csak néhányszor végeztek el, és amely az orvostudomány világában a legbonyolultabb eljárás.

Hosszú megbeszélések után végül a múlt héten sor került a komplex műtétre. A sebészek, aneszteziológusok, ápolók és technikusok csapata felkészült a beavatkozásra és részt vett a műtétben.

A műtét alatt a beteg a jobb jobb tüdején keresztül lélegzett, amely továbbra is működött, miközben a sebészek eltávolították a beteg tüdőt, megtisztították a daganattól, és felfújták a megmaradt tüdőszövetet, hogy ellenőriék, hogy működik-e. "Miközben felfújtuk, láttuk, hogy a tüdő felső lebenye egészséges maradt," - magyarázza Faischowitz. "Tehát vissza tudtuk ültetni."

Az eredeti tüdőt újra összekapcsolták, az ereket és a hörgőcsöveket szintén újracsatlakoztatták, mint a tüdőátültetés során, és a mellkast összevarrták. A szív intenzív osztályon történő kórházi ápolást követően a beteg rehabilitációs eljárásba kezdett, és állapota jelenleg nagyon jónak mondható.

A tüdőrák az egyik leghalálosabb rákfajta. Sok esetben a betegeknek évekig kell várniuk a tüdőátültetésre, mivel állapotuk időközben romlik. Ez az új műtéti eljárás egyeseknek új reményt adhat a betegségből történő teljes gyógyulásra.

"Az új módszer megváltoztathatja a betegek rákkezelési módját a világon," - mondta Dan Aravot professzor, a Beilinson szív és mellkasi osztályának igazgatója, aki Dr. Peisahowitz mellett szintén részt vett a műtétben. "Bebizonyosodott, hogy az ötlet a tüdőrák esetében hatékony, és később alkalmazható más szervek és a rák egyéb formáinak kezelésére is."

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVilágtudat


Megtekintések száma: 84303





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet