Hatalmas esőcseppek a Marson?

2017. május 18., csütörtök




Gyanús felszíni nyomokat találtak...

Régóta kutatjuk a Marsot, ilyen váratlan eredményre azonban évtizedek óta nem jutottak a kutatók. Arról van szó, hogy a Marsot vizsgáló NASA szakemberek szerint egyes jelek arra utalnak, hogy a vörös bolygón egykoron olyan volt az időjárás, mint a Földé.

Sőt, óriási, a Földinél sokkal nagyobb esőcseppek hullottak az égből.

Robert Craddock, a Smithsonian Intézet kutatója, valamint Ralph Lorenz, a Johns Hopkins Egyetem fizikusa az ősi esőzések modellezésekor figyelembe vették, hogy az évmilliók során miként alakult át a bolygó légköre, így jutottak a megdöbbentő eredményekre.

A mars eredetileg körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt jött létre.

Nagyon vastag, és igen sűrű atmoszférával rendelkezett, így a benne zajló folyamatok sokkal intenzívebbek voltak. Ezért az esőcseppek kialakulása is módosulhatott némileg.

A földihez hasonló nyomáson 7,3 milliméter átmérőjű cseppek jöhettek létre. Ezek közel egy milliméterrel szélesebbek, mint a bolygónkon napjainkban előforduló átlagos cseppek.

Az égitest esőzéseiben a nagy fordulat 3,7 milliárd évvel ezelőtt jött el, amikor egy hatalmas napszél a bolygó légkörének jelentős részét elpusztította.

Ennek hatására az egykor meleg és nedves világ fokozatosan hideggé és szárazzá vált. A Mars mai, szén-dioxidban gazdag atmoszférája csupán a földi légkör vastagságának egy százalékát teszi ki.

A kutatók ezzel fontos lépést tettek a marsi éghajlat megismerése felé. Egyes talaj és felszíni fotókon már korábban is találtak érdekes mintázatokat, melyek akár esőcseppek okán is létrejöhettek, ezeket azonban elvetették.

Most az új és friss vizsgálat fényében elképzelhető, hogy újra meg fogják ezeket vizsgálni.

Állítólag ezek a hatalmas cseppek voltak képesek csatornákat kialakítani a Mars felszínén, és formálni a kráterek belső felületét is.

Éppen ezért szinte mindent elmostak, és ezért sem lehetett az esőzések nyomát korábban megtalálni, vagy ezeknek a nyomoknak csak a töredékét észre venniük a NASA szakembereinek.

Mostanra már bizonyossá vált az emberiség számára, hogy a Mars egykoron nem csak, hogy lakott volt, hanem burjánzott az élettől, és hatalmas óceánjai voltak. Egyesek szerint pedig mélyen a talajszint alatt még ma is élhetnek bizonyos szintű életformák.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars marskutatás élet a marson marsi élet idegenek a marson


Megtekintések száma: 137296





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet