​Hatalmas napvihar érhette el a Földet

2022. augusztus 5., péntek
Napvihar érhette el augusztus 3-án a Földet, miután egy, a csillagon keletkezett lyukon anyag áramlott ki, írja az Independent. 

A G1-es erősségű vihar az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint a rádiós kommunikációra, valamint a műholdakra és az állatok vándorlására is hatással lehetett.

A lyukak sötét foltokként jelentek meg a Napról készült felvételeken. 

Ezek a Nap hűvösebb és kevésbé sűrű részei, ami azt jelenti, hogy a napszél könnyebben ki tud szökni az űrbe, és a gyors áramlatok a Föld felé vehetik az irányt. 

Bár a szerdai vihar hatásairól egyelőre nem közöltek információkat, egy ilyen jelenség a tudományos álláspont szerint könnyedén vezethet áramellátási problémákhoz.

Koronalyukak bármikor kialakulhatnak, bár a napminimum idején gyakrabban fordulnak elő. Jelenleg kilépünk ebből az időszakból, és a napmaximum felé tartunk, amikor a Nap aktivitása intenzitásában megnő. 

Ez az időszak várhatóan 2025 körül érkezik el.

Ennek közeledtével a tudósok arra számítanak, hogy az űridőjárás rendszeresebb és egyre károsabb hatással lesz a földi életre.

A NOAA napfényes időjárásra vonatkozó skálája G1-nél kezdődik, ami kisebb jelenségnek számít. 

A skála egészen a G5-ös – extrém geomágneses vihar – fokozatig terjed, ahol széleskörű áramellátási problémák várhatók, valamint a rádiójelek és a műholdas navigáció is csődöt mondhat. 

Az ilyen szélsőséges napviharok azonban viszonylag ritkák, a Nap 11 éves ciklusai során csak néhány napig fordulnak elő.


Megtekintések száma: 7743

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet