​Hatalmas tengeri szörny maradványaira bukkantak: legalább 10 méteres

2019. november 6., szerda
A tudósok előtt is kész rejtély: újra kell írni a biológia könyveket?

150 millió éves tengeri ragadozó kövületére bukkantak Lengyelországban

– írja az MTI

. Ez az első uszonyos őshüllő-fosszília, amelyet az ország területén fedeztek fel.

Daniel Tyborowski és Blazej Blazejowski, a Lengyel Tudományos Akadémia paleontológusai friss tanulmányukban mutatták be a leletet, amely az északkelet-lengyelországi Krzyżanowice falu közelében, egy kukoricaföldön került elő.

A maradvány nagyjából 10 méter hosszú, a korát mintegy 143-165 millió évre becsülik.

A plioszauruszok koruk csúcsragadozói voltak, egyes fajok kétszer olyan nagyra nőttek, mint a mai kardszárnyú delfinek, tömegük pedig a 20 tonnát is megközelíthette. Hosszú, keskeny törzsükhöz uszonyok tartoztak, pofájuk a krokodiléra emlékeztetett.

A plioszauruszok gyakorlatilag minden állatot elfogyasztottak, amelyet a tengerben találtak, de még szárazföldi élőlényeket is, ha azok a lagúnák vízébe tévedtek.

Méretük alapján akár a Tyrannosaurus rexet is elragadhatták volna.

Korábbi tanulmányok szerint a plioszaurusz állkapcsa akár két és fél méter hosszú is lehetett, és harapása négy és félszer erősebb volt a T. rexénél.

A szakértők szerint minden élőlényt megettek, amelyet a tengerben találtak, de még szárazföldi élőlényeket is, ha azok a lagúnák vízébe tévedtek. Olyan nagyok voltak, hogy képesek lehettek akár a T. Rex megölésére és megevésére is.

Épp, mint a Loch Ness szörnyéről elterjedt elbeszélések…

A Loch Ness tóban ólálkodó titokzatos lényről a mai napig nem tudni hogy létezik-e a legvalószínűbb elmélet az, hogy egy óriási angolna lehet, de erre sem találtak még elég bizonyítékot.

Ugyanakkor a Pliosaurus valóban olyan lény lehetett egykor, 150 millió évvel ezelőtt, mint egy igazi mélytengeri szörny, mely mindent felfalt, ami az útjába került.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 51216

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet