Hatalmas változás jöhet a pálinkafőzésben itthon 2021-től

2020. október 11., vasárnap




Ezt jobb ha mindenki tudja!

Az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés.

Az adóhivatal adatai arról árulkodnak, hogy még a jelenlegi szabályok mellett is, amikor 700 forintot kell fizetni egy liter párlat után, van igény a házi pálinkára. Jelenleg mintegy 27 ezer főzőberendezés van a magyar háztartásokban, és 2020. január 1-je és október 8-a között 69 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők

– idézi az MTI Tállai Andrást, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárát.

Az unió döntéshozó szervezete nyáron módosította az alkoholok ügyével foglalkozó irányelvet, amely szerint a tagállamok adómentessé tehetik – évente maximum 50 liter gyümölcsszeszig – a párlatfőzést. 

A kormány úgy döntött, hogy a szabályokat már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis jövőre már nem lesz szükség párlatadójegyre, illetve az ehhez kapcsolódó közteher megfizetésére se. Az új szabályozás szerint tehát

a jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen.

A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják.

A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnálA főzést megelőzően bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is.

Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3115





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet