Hátborzongató: 45 épen maradt agyat találtak egy polgárháborús tömegsírban!

2017. július 14., péntek
A szakemberek 30 éves tudományos pályafutásuk során még sosem láttak ilyet.

Egy Spanyol polgárháborúhoz köthető rejtett tömegsírban valami olyanra bukkantak nemrég, mely még az edzett, sokat látott szakembereket is igazi velőtrázó borzongással töltötte el.

Arról van szó ugyanis, hogy a Galíciai Törvényszéki Orvosi Intézet kutatói ebben a tömegsírban 45 természetes úton konzerválódott emberi agyra bukkantak.

A Burgos városának közelében, a La Pedraja nevű hegyen található tömegsírba 1936 júliusa és novembere között temették a környéken elfogott, majd kivégzett köztársaságpártiakat Franco tábornok katonái. Mind a 104 áldozatot tarkón lőtték. Közülük 16 embert sikerült azonosítani.

A talaj aztán rendkívüli módon konzerválta a maradványokat, köztük főleg az agyakat. Ugyanis a koponyákban képesek voltak valahogyan megmaradni, és nem bomlottak le, mindössze csupán összezsugorodtak és kiszáradtak.

A szakemberek elmondták, hogy 30 éves pályafutásuk alatt sohasem láttak még ilyet.

A kutatók eleinte nem tudták megfejteni a szinte tökéletes konzerválódás okát.

Később azonban némi kutakodás, és a földminták elemzésének kiértékelése után rájöttek, mi lehetett az egész kiváltó oka. Azzal magyarázható, hogy a hegyen a talaj agyagos és igen savas. A kivégzések időszakában pedig szokatlanul hűvös és esős volt az időjárás a környéken.

A víz megakadályozta, hogy a rothadást okozó mikrobák elszaporodjanak a koponyában, az agy pedig, mivel zsír található benne, egyszerűen elszappanosodott.

Eredeti méretének ugyan hatodára csökkent le, de a szerkezeti struktúra, és minden más egyéb épen maradt. Nem csak a halál előtti traumáknak, és sérüléseknek lehet látni a nyomát ezeken az agyakon, de az idegstruktúrákat is.

Ha újra folyadékba helyeznék őket, az agyak visszanyerhetik akár eredeti állapotukat is, noha feltámasztani ezeket az agyakat már nem lehetne.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen emberi test bizarr történelem érdelesség


Megtekintések száma: 214464

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet