Hátborzongató: a Juno első képei a Jupiter felhőtakarói alól!

2017. május 26., péntek




Egy teljesen másik világ bizarr képe tárult elénk!

Végre fény derült arra, milyen is lehet a Jupiter a vastag, és szinte átláthatatlan felhő és gázrétege alatt. A Juno szonda ugyanis nagyon közeli "randevúja" során olyan páratlan lehetőséget kapott, ami eddig soha egyetlen szondának sem sikerült.

Képes volt a vastag légkör alá belátni, és megmutatni nekünk, mi is rejtőzik a felhőtakaró alatt.

Egy döbbenetesen bizarr, másik világ van odalenn, és ehhez mostmár felvételeink is vannak.

Az űrszonda 2011. augusztus 5-én indult missziójára, majd 2016. július 4-én állt pályára a Jupiter körül. Sokan már most a legsikeresebb űrszondaként tartják számon, mivel több nagyobb felfedezés fűződik a nevéhez a Jupiterrel kapcsolatban.

Körülbelül 53,5 naponta kerül sor azokra a közelségi találkozókra amikor kevesebb, mint 5000 kilométerre közelíti meg a Jupiter pólusait. Ilyenkor rengeteg felvétel készül, és megdöbbentő adatok látnak napvilágot.

A szonda eddig öt ilyen adatgyűjtő elrepülést végzett el: az elsőt 2016. augusztus 27-én, a legfrissebbet pedig múlt héten, május 19-én.

Az eredményekből kiderült többek között az, hogy a Jupiter mindkét pólusát több, Föld méretű, örvénylő vihar borítja, amely szorosan összetömörül és egymáshoz súrlódik.

Az a mai napig rejtély még, hogy ezek a viharok hogyan is keletkeztek, és mi válthatta ki őket, de a jövő küldetései során talán erre is fény derülhet.

Az is kérdéses, hogy a déli és északi pólusoknál tomboló viharok miért ennyire eltérőek egymástól...

Egy másik meglepő eredményt a szonda mikrohullámú radiométere (MWR) szolgáltatott. Ez a berendezés a gázóriás légköréből származó hőkisugárzást méri az ammóniafelhők tetejétől az atmoszféra mélyebb rétegéiig.

Kiderült ugyanis, hogy a Jupiter sávjai lenyúlnak a légkör alsó részébe, míg mások nem. Ez egy eddig ismeretlen légköri jelenség lehet, vagy egy titokzatos folyamat.

A következő, július 11-re tervezett elrepülésnél közvetlenül a Naprendszer egyik legismertebb képződménye, a Nagy Vörös Folt felett haladnak majd el. 

Remélhetőleg rengeteg új információt megtudnak majd a Vörös foltról, mivel ez az egyik legrejtélyesebb képződmény a Jupiteren.

Senki sem tudja ugyanis, hogy hogyan jött létre, mi generálja, és miért érzékelhető valamennyire szögletesnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 204236





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet