Hátborzongató: EZ zajlik az Antarktiszon! Minden veszve van?

2017. augusztus 7., hétfő




Ennél nagyobb már nem is lehetne a baj. A tudósok megkongatták a vészharangot.

Az Antarktiszon olyan állapotok uralkodnak, melyekről nem gondolták a tudósok sem, hogy valaha bekövetkezik. Arról van szó, hogy a Déli-sark éghajlata annyira felmelegedett, hogy az Antarktiszon eleredt az eső.

Igen, viszonylag meleg vizű eső esik a sarkvidéken.

Sok klimatológus szerint ez egy fordulópont, mivel ezelőtt soha nem következett be ilyen. Legalábbis az ipari forradalom óta bizonyosan nem volt annyira meleg az Antarktisz éghajlata.

Már 2016-ban is történtek ehhez hasonló, erre utaló jelek, és a felmelegedés mértéke mindig eddigi rekordot megdöntött.

Egyes helyein az Antarktisznak konkrétan melegebb volt, mint hazánkban, vagy Európában, ez akkor óriási hír volt, és az egész tudományos világ megdöbbent rajta.

A mostani esőzések pedig a vég kezdetét sugallják.

Legalábbis tudományos értelemben, mivel a történelem folyamán előfordult már, hogy annyira felmelegedjen az Antarktisz, hogy eső essen hó helyett, de ez megszámlálható alkalommal következett eb a Föld történetében.

A melegedő víztömegek az Antarktisz alól törnek be a jégpáncélba, ezzel gyakorlatilag elérve azt, hogy a jeges kontinens széthulljon, legalábbis a fedőréteg, ami jégből áll.

Az esőzések azért is ennyire tragikusak, mert ezek még jobban felgyorsítják a jég olvadását. Sokkal gyakoribban lesznek az El nino jelenségek a jövőben, mivel az Antarktisz "kiesik a szerepéből" és már nem vesz részt a folyamatokban, mint egy hatalmas hűtőtest a Földgolyón.

Óriási változások fognak bekövetkezni még a mi életünkben.

Sokak szerint az emberiség egy komoly klímakatasztrófa elé néz, az Antarktisz hihetetlenül gyors olvadása miatt.

Mások bizakodók, mivel metánevő baktériumokat találtak a jege alatt, amiket hasznosítani lehetne a tudomány szolgálatában. Azonban ehhez idő kell, és mire kontrolláltan tudnánk cselekedni, lehet hogy már késő lesz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek kataklizma klímaváltozás időjárás felmelegedés


Megtekintések száma: 174034





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet