Hátborzongató felfedezés: ismeretlen folyamatokat fedeztek fel a földön egy baktériumfajnál!

2018. június 17., vasárnap
Tudósok nem értik. Ilyet azelőtt itt a Földön még soha nem láttak.

Újra előkerült a földönkívüli élet kérdése. Ehhez vihet közelebb minket a mostani felfedezés!

Bill Rutherford, az Imperial College London biokémikusa olyan eredményekre jutott, amire az idegen életformák megtalálásában reménykedők is felkaphatják a fejüket.

A közvetlen eredmény egy új, idáig ismeretlen fotoszintetizálási folyamat felfedezése a cianobaktériumoknál.

A cianobaktériumok általában nem a legmagasabb csereértékű matricák a Lutra-albumokban, pedig elég fontos szerepet töltöttek be például a földi légkör kialakulásában.

A növényekhez hasonlóan ugyanis a korábban inkább kékmoszat néven emlegetett baktériumtörzs oxigént szabadít fel a fotoszintézis során.

Bár általában nedves környezetben élnek, az első megtelepedett élőlények egyikeként egészen szélsőséges viszonyok között is megtalálhatók: akár hőforrásokban, gleccsereken, homoktalajban vagy sziklákon is.

fotoszintézisről azonban idáig úgy gondolták, bizonyos határokon túl nem nagyon működhet, így pedig a fotoszintetizáló élőlényeknek is megvannak az átléphetetlen korlátaik. 

A mostani felfedezés ezeket a határokat tolja figyelemre méltóan kijjebb. Rutherford és csapata ugyanis a fotoszintézis egy idáig nem ismert fomráját írta le.

A Földön a fotoszintetizáló növények és mikrobák az infravörös hullámok döntő részét visszaverik. Az felfedezés szerint azonban a cianobaktériumoknál az infraközeli tartománynál egy másik klorofil-típus lép akcióba. 

A növényeknél a vörös fényt lebontó, a zöld pigmentet biztosító klorofil-a-nak van kulccszerepe a fotoszintézisben, a mi kékmoszatainknál viszont az infratartománynál ez nem játszik szerepet, ellenben a klorofil-f lép működésbe. 

A kutatók ezt zárt térbe tett cianobaktériumokkal és infravörös LED-lámppákkal is tesztelték.

A fotoszintézis egy, a vörös határon túli új formájának a felfedezése megváltoztatja azt, amit a fotoszintézis energiaszükségletéről idáig gondoltunk

– idézi az eredményről beszámoló Independent a Science-ben megjelent tanulmány egyik szerzőjét, Dr. Andrea Fantuzzit. Az eredmény új irányokat adhat a földönkívüli élet kutatásának is, 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség földönkívüliek biológia


Megtekintések száma: 18468

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet