Hátborzongató felvétel a nemsokkal Gagarin előtt fellőtt, első űrhajósnőről?

2023. február 6., hétfő




Történt egy bizarr eset a nagy űrverseny kezdetén, melyet a mai napig nem sikerült megmagyarázni. Egy orosz űrhajósnő hátborzongató, kétségbeesett üzenetét fogták a Földön, épp mielőtt a meghalt. Az ismeretlen űrhajósnő volt az első nő a világűrben.

Kétségtelen, hogy az 1961 április 12-én végrehajtott bravúr az oroszok és így az emberiség egyik legnagyobb eredménye volt. A világ első űrhajósa, Jujrij Gagarin a Vostok kapszulában visszatérve magára vonta a világ figyelmét, és így az oroszok is hatalmas lépéselőnyben voltak az amerikai űrutazási programhoz képest.

Hivatalosan a történet - már amennyit tudni lehet titkos dokumentumokból - szerint az oroszok nemsokkal Gagarin hírhedt űrutazása után egy újabb emberes űrmissziót terveztek, mert egy másik dolgokban is az élen akartak járni, az USA előtt: az első női űrhajóst is ők szerették volna feljuttatni.

jurij-gagarin-ujsagcikk

1961 május 16-án indult a misszió, azonban olyan katasztrófa történt, amit aztán az oroszok mélyen a titkosított akták közé temettek, és soha többé nem beszéltek róla.

Az amerikaiak ez idő tájt még csak a magaslégkörben végeztek különféle teszteket, repüléseket, miközben az oroszok, és így a világ első női űrhajósa 17. alkalommal kerülte meg a Földet.

A titkos misszióról a sikeres Földre való visszatérést követően szerettek volna az oroszok beszámolni, azonban mielőtt ez megtörtént volna, valami váratlan hiba történt.

elveszett-kozmonautak-2

Nem tudni pontosan mi, mert erről nincsenek feljegyzések, pusztán elképzelések, de emiatt el kellett halasztani a Felszínre való visszatérést.

Az űrhajósnő kabinjában a levegő vészesen fogyott, így május 23-án újra megkísérelték a Föld légkörébe való visszatérést. Ekkor azonban a Vostok váratlanul darabjaira hullott, és elégett a légkörben, akárcsak rejtélyes női utasa.

Egy felvétel látott napvilágot arról, hogy mi történhetett az űrben közvetlenül a tragikus események előtti percekben, pillanatokban.

Az űrhajósnő ugyanis üzenetet sugárzott a Földre, mielőtt meghalt, és ezeket az üzeneteket orosz állomásokon fogták.  Annak idején ezt szupertitkosnak minősítették, és nem akarták nyilvánosságra hozni, de végül nem tudták megakadályozni a kiszivárgást.

A felvételen hallani, hogy a nő egyre magasabb hőmérsékletre panaszkodik, majd a lángok bejutnak a kabinba, ekkor kétségbe esik, majd elnémul a felvétel.

3 nappal később az orosz - akkor még szovjet - hírügynökség bejelentette, hogy egy meg nem nevezett műhold égett szét a légkörben, miközben megpróbált visszatérni a felszínre.

Azonban a méretek valahogy nem passzoltak, ugyanis a műhold mérete közel egy hatalmas iskolabusz méreteivel voltak megegyezőek, jóval nagyobb volt, mint bármilyen addigi műhold.

Ráadásul a műhold fellövését annak idején nem jelentették be, sem azt, hogy mi célból lőtték fel, így a sajtó és az újságírók egyre kíváncsibban lettek, egyre gyanúsabbnak találták a dolgokat.

Oroszország a mai napig tagadja, hogy valaha is női űrhajóst küldött volna az űrbe közvetlenül Gagarin után, a katasztrófát szintúgy.

Mai napig rejtély, hogy pontosan mi történt, és miért ennyire nagy a titkolózás az eset körül. Egyesek szerint az oroszok szándékosan kockáztatták az űrhajósnő életét, és új kísérleti szerkezeteket, mint például hőpajzsot teszteltek a légkörbe való visszatérésekor, amikor ez balul sült el.

Korabeli terv a titkos NASA űrbázisról.

Mások szerint az oroszoknak fogalmuk sincs, hogy mi történt odafenn, de az űrhajósnő talán valami olyat láthatott, amit nem lett volna szabad. Talán megpillantotta a titkos NASA űrbázist?

Ha ez kiderült volna, az megborította volna az oroszok terveit, és az oroszok presztízsét is megrengette volna az űrversenyben. raádásul az amerikaiak sem feltétlen kérkedtek volna azzal, hogy egy titkos űrbázist sikerült odafenn felépíteniük. A titok leple alatt ugyanis óriási előnyre tehettek szert: megfigyelhették az egész bolygót, a világ tudta nélkül...

gagarin kozmonauták


Megtekintések száma: 99879





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet