Hátborzongató! Náci kísérletek áldozatainak agyát és testrészeit találták meg egy laborban

2016. szeptember 1., csütörtök




Hátborzongató dologra bukkantak a Max Planck Pszichiátriai Intézetben. Náci kísérletek áldozatainak testrészeit és agymaradványait találták meg befőttesüvegekbe rejtve.

A felfedezés nyomán felállítottak egy bizottságot annak megállapítására, hogy kiderüljön, hogyan haltak meg az áldozatok - olvasható az IBTimes honlapján.

Az esethez hozzátartozik a tény, hogy jópár hónappal korábban történt, de az izraeli média csak most közölte le a hírt, miután biztos megállapítást nyertek a tények.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az intézetbe rendszeresen szállítottak az érzéstelenítés nélkül végzett kísérleteiről ismertté vált Mengele laboratóriumából származó emberi testrészeket.

borzalmas-kiserletek

Az intézet közleménye szerint a maradványokat egykoron Julius Hallervorden náci agykutató használta fel, aki még a nácik bukását követően is végzett kísérleteket.

A kutató 1938-tól az akkor még Vilmos Császár Intézet néven ismert kutatóközpont neuropatológiai részlegének vezetőjeként tevékenykedett.

A kutatási bizottság már elkezdte az áldozatok azonosítását.  Az intézet a honlapján publikált közleményében kifejezte megdöbbenését múltja egyik szégyenfoltjára rámutató felfedezés láttán, egyben biztosították az érdeklődőket, hogy a további vizsgálatok eredményeiről az átláthatóság kritériumait figyelembe véve fogják tájékoztatni a közvéleményt.

A maradványok létezéséről a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek sem volt tudomása.

joseph-mengeleDan Machman, a múzeum nemzetközi holokauszt-kutatóközpontjának igazgatója egy izraeli rádiónak kifejtette, hogy bár meglepte a felfedezés, teljesen váratlanul mégsem érte, mivel – mint fogalmazott – „tudjuk, hogy [a nácik] folytattak kísérleteket, és nem mindent töröltek ki vagy tüntettek el.

Két évvel ezelőtt kísérletek áldozatainak csontjait találták meg a szemétben Berlinben. Jövőre egy egyezmény tető alá hozását tervezzük a kérdésben.”

A kutató hozzátette, nem lehet tudni, hogy „kegyelemgyilkossággal” megölt beteg emberek testrészeiről vagy más áldozatokról van-e szó.

A Vilmos Császár Intézet agykutatóközpontjában 1940 és 1945 között meggyilkolt pszichiátriai betegek és értelmi fogyatékosok százainak agyával folytattak tudományos kísérleteket.

A gyilkos Mengele

Dr. Josef Rudolf Mengel német SS-tiszt, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa. A foglyokon végzett embertelen, brutális kísérleteivel vált hírhedtté.

Mengele látszólag udvariasan viselkedett a foglyokkal, valójában azonban csak kísérleti alanyoknak tekintette őket.

Mengele a szemszín megváltoztatásán dolgozott, majd később egyre komolyabb beavatkozást igénylő egyre elszálltabb, és egyre betegesebb kísérletekben vett részt.

mengele-iker-kiserletek

A kísérletei az ikrekre és a valamilyen rendellenességet hordozó emberekre vonatkoztak. Részben méréseket végzett rajtuk, és lefényképezte őket, részben pedig

fájdalmas kísérleteket hajtott végre rajtuk, amelyek gyakran halállal végződtek.

Mengele például tífuszbaktériummal fertőzte meg az ikreket, majd a betegség különböző stádiumaiban vért vett tőlük, amelyet elemzésre Berlinbe küldött.

Ha egy ikerpár egyik tagja meghalt, Mengele megölette a másikat, hogy a boncolásnál összehasonlíthassa a szerveiket.

Úgy becsülik, hogy a Mengele végzett gyilkos kísérletek következtében kb. 1500 ikerpárból, mindösszesen 200 élték túl e kegyetlen tetteket.


Megtekintések száma: 11954





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet