Hátborzongató titkot rejt az emberi sperma!

2017. október 10., kedd
Tudósok fedezték fel, az elmúlt évek egyik legfontosabb biológiai felfedezése.

Tudósok tették meg az emberi örökítőanyaggal, pontosabban a spermával kapcsolatos legnagyobb felfedezésüket.

Legalábbis a mostani felfedezés nagyon nagy horderejű, mivel a világ egészségi színvonalához járulhat hozzá.

Sőt, emberek millióinak életét mentheti meg a most szerzett tudás.

Arról van szó, hogy a szakemberek 27 különféle vírust fedeztek fel az ondóban. Ezen vírusok nem mindegyike van állandóan jelen, de ennyi tartózkodhat a spermában egyidejűleg.

A mostani kutatás rávilágított, hogy a nemi betegségek, és más vírusok terjesztésében is óriási szerepe van a spermának.

Nemrég derült ki, hogy a Zika-vírus a fertőzést követően akár hat hónapon át is képes életben maradni az ondóban és ezzel nemi úton is terjedhet.A felfedezés az Oxfordi Egyetem egyik kutatócsoportját is megihlette, akik azt vizsgálták, milyen vírusok képesek a spermában életbe maradni. Idáig ugyanis nagyon kevés információ volt ismert erről a kutatási területről.

Legkevesebb 27 különféle vírus lehet jelen a spermában és legalább 11 képes életben maradni a herékben.

Ez hatalmas arány.

Korábban azt gondolták, hogy nem képes csak néhány vírus eljutni a spermákig, és ott életképes maradni. Azt azonban egyelőre nem is sikerült megfejteniük a kutatóknak, hogy a spermákban hogyan is tudnak életben maradni ezek a vírusok.

Az, hogy a talált vírusok a legkülönfélébb családokból származnak, arra utal, hogy nem speciális vagy konzervált mechanizmusnak köszönhetően képesek túlélni a férfi szaporítószervekben.

Az sem világos teljesen, hogy az ondóban észlelt vírusok mindegyike szexuálisan átadható-e, fennáll ugyanakkor a veszély, hogy a kórokozók egy része képes megváltoztatni a spermiumok DNS-ét, örökletes betegségeket idézve elő a születendő utódokban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen emberi test bizarr biológia


Megtekintések száma: 165017

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet