Hátborzongató videó a sarkvidékről: ezt mindenkinek látnia kellene, és egy sokkal tudatosabb világban élhetnénk!

2018. május 13., vasárnap




Legalábbis kénytelenek lennénk, nem lenne más választásunk...

A NASA egy elképesztő és egyben nagyon aggasztó videót tett közzé arról a folyamatról, hogyan olvadt lassan el a sarkvidéki jég közel kétharmada!

Riasztó, de nagyon nagy ütemben kezdtek olvadni a sarki jégtakarók. 

Afolyamat annyira felgyorsult, hogy ma már az egymást követő években is óriási a különbség az elolvadt mennyiség között.

Az utóbbi néhány évtizedben a jégtömeg közel kétharmada teljesen eltűnt, és a folyamat még közel sem állt meg.

Csak hogy legyen viszonyítási alapunk: 1984-ben 2,1 millió négyzetkilométernyi volt, 2016-ra 211 ezer négyzetkilométer maradt.

Bár a jégtömeg jól látszik, hogy télen mindig jelentősen megnő, nyáron ezt a tömeget hamar elveszíti, és nagyságrendekben érve még így is folyamatosan csökken míg egy napon teljesen el nem fog olvadni.

A NASA most egy különleges videót, azaz animációt készített róla, hogyan tűnik el a sarkvidéki jég.

Az animáción az a jégtömeg látszik, ami akár a négy méter vastagságot is elérheti. A négy évnél idősebb jégtakarók fehérrel látszódnak az animáción.

Az első években, és az első két évtizedben alig lehet észrevenni a csökkenést, legalábbis nem annyira jelentős, mint az elmúlt utolsó évtizedben.

Drasztikus mértékű a jégtakaró olvadása, mely ellen ha nem teszünk sürgősen valamit, 2030-ra teljesen elolvadhat a sarkvidéki jég, vagy akár jóval hamarabb is bekövetkezhet mindez, mely még közelebb visz minket a globális felmelegedés rémálomhoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa földünk klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 47791





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet