Hátborzongató videó a sarkvidékről: ezt mindenkinek látnia kellene, és egy sokkal tudatosabb világban élhetnénk!

2018. május 13., vasárnap
Legalábbis kénytelenek lennénk, nem lenne más választásunk...

A NASA egy elképesztő és egyben nagyon aggasztó videót tett közzé arról a folyamatról, hogyan olvadt lassan el a sarkvidéki jég közel kétharmada!

Riasztó, de nagyon nagy ütemben kezdtek olvadni a sarki jégtakarók. 

Afolyamat annyira felgyorsult, hogy ma már az egymást követő években is óriási a különbség az elolvadt mennyiség között.

Az utóbbi néhány évtizedben a jégtömeg közel kétharmada teljesen eltűnt, és a folyamat még közel sem állt meg.

Csak hogy legyen viszonyítási alapunk: 1984-ben 2,1 millió négyzetkilométernyi volt, 2016-ra 211 ezer négyzetkilométer maradt.

Bár a jégtömeg jól látszik, hogy télen mindig jelentősen megnő, nyáron ezt a tömeget hamar elveszíti, és nagyságrendekben érve még így is folyamatosan csökken míg egy napon teljesen el nem fog olvadni.A NASA most egy különleges videót, azaz animációt készített róla, hogyan tűnik el a sarkvidéki jég.

Az animáción az a jégtömeg látszik, ami akár a négy méter vastagságot is elérheti. A négy évnél idősebb jégtakarók fehérrel látszódnak az animáción.

Az első években, és az első két évtizedben alig lehet észrevenni a csökkenést, legalábbis nem annyira jelentős, mint az elmúlt utolsó évtizedben.

Drasztikus mértékű a jégtakaró olvadása, mely ellen ha nem teszünk sürgősen valamit, 2030-ra teljesen elolvadhat a sarkvidéki jég, vagy akár jóval hamarabb is bekövetkezhet mindez, mely még közelebb visz minket a globális felmelegedés rémálomhoz.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa földünk klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 39793

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet