​Hatékonyabb egyszerre két maszkot viselni a COVID-19 ellen, mint egyet

2021. február 11., csütörtök
Durva tanulmány látott napvilágot...

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása – mutatták ki az MTI szerint az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei.

A központ szerdán tette közzé annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

A kutatók kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük.

Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

Ha mind a kilélegző, mind a belélegző fejen két-két maszk volt, az a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg – mondta John Brooks, a CDC illetékese.

A kutatásnak vannak hiányosságai: a kutatók csak egyfajta sebészi maszkot és egyféle textil maszkot használtak, és így nem tudni, hogy ugyanezen eredményt kapnák-e más termékekre. 

„A kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt” 

– hangsúlyozta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetben – mutattak rá a szakemberek.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2909

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet