Hazánkban is elkezdtek terjedni a szuperbaktériumok?

2017. január 16., hétfő




Egyre több a kórházi fertőzés, és az antibiotikumoknak ellenálló baktérium Magyarországon

Megjelentek hazánkban is

Egyre inkább nő a kórházakban összeszedhető fertőzések skálája, és száma egy új hazai jelentés szerint. A jelenség nem egyedülállóan Magyarországra jellemző, hanem az egész világon komoly probléma lehet a jövőben.

Jelentősen megszaporodtak ugyanis a külföldi eredetű, multirezisztens baktériumok. Ezek teljes mértékben, vagy legnagyobb részt ellenállnak az antibiotikumoknak, ezért is ennyire veszélyesek.

Szerencsére hazánkban még nem tudnak az orvosok olyan baktériumtörzsekről, melyek teljesen, és mindennek ellenállóak lennének, de nem kizárt, hogy találni fognak ilyet.

Immáron hazánkba is betörtek a szuperbaktériumok, melyek a világban is rohamosan terjednek, és jelenleg még nincs hatékony ellenszerük.

Komoly veszélyt jelentenek

Ezek a baktériumok komoly veszélyt jelentenek a szervezetre, mert semmilyen hagyományos kezelésre nem reagálnak.

A WHO hivatalos jelentése szerit ég nincs rájuk ellenszer, vagy olyan globálisan hatékony kezelés, amivel sikerrel fel lehetne velük venni a harcot.

Így viszont idő kell ennek, és addig, ha mutálódnak ezek a baktériumok, és fertőzékenyebbek lesznek, akkor egész városokat, vagy országokat irthatnak ki a jövőben. Persze ez az egyik legpesszimistább elképzelés, de sokak szerint bármi megtörténhet.

Nemrég szakemberek végeztek tanulmányokat ehhez kapcsolódóan.

A kutatások során megállapították, hogy az MRSA esetében egy olyan antibiotikum-csoport, a fluorokinolon miatt válnak ellenállóvá a baktériumok, amelyeket döntően az egészségügyi intézményekben használnak.

Tovább ront a helyzeten az is, hogy az így létrejött szuperbaktériumok ellen csak elképesztően drága, akár több százezer forintos gyógyszerek lehetnek hatásosak, illetve olyan antibiotikumok, amelyeknek súlyos mellékhatásai vannak.

Terjedőben vannak

A legaggasztóbb az a folyamat, amit világszerte lehet megfigyelni, mégpedig az, hogy gyors ütemben terjednek. Nemrég Amerikában is meghalt egy nő, akinek a szervezetében egy szuperbaktériumot mutattak ki.

A nő minden kezelést megkapott, de hatástalanok voltak egytől-egyig, és a baktérium felülkerekedett a szervezete immunrendszerén.

Sok orvos abban reménykedik, hogy végre valaki megoldást talál, és a jövőben képesek leszünk jelentősen visszavenni az antibiotikumos kezelések számából, mely alapvetően kiváltott a folyamatot a hosszú évtizedek során.

tudomány betegség betegségek szuperbaktérium világjárvány járványok


Megtekintések száma: 30359





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet