Hemzsegnek az eddig ismeretlen vírusok a bolygón

2016. október 23., vasárnap
Kiderült, hogy jóval több vírus és baktérium törzs található a környezetünkben, mint azt valaha bárki gondolta volna.

Nemrégiben új vizsgálatok mutattak rá arra a rendkívül aggasztó és egybe riasztó tényre, hogy a Földi élővilág csak úgy hemzseg a vírusoktól.


Rengeteg vírus van a bolygón

Mielőtt félreérthető lenne: azt eddig is mindenki tudta, hogy rengeteg vírus van a bolygón, és az ökoszisztéma szerves részei egy bizonyos százalékuk, de vannak közöttük veszélyesebbek, és sokkal több él közöttünk, mint hitték volna a kutatók.

Nemrégiben Harrach Balázs, állatorvos, virológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja munkatársaival csaknem 200 új adenovírust, vagyis légúti megbetegedést okozó kórokozót mutatott ki elsőként a világon.

„Eddig is tudtuk, hogy a vírusok nagyon hatékonyak, veszélyesek, mert úgy ismertük fel őket, hogy bizonyos betegségeket okoztak” – mondta el a szakember az M1 Minden Tudás című műsorában.Azonban most az derült ki, hogy óval több vírus létezik a bolygón, mint amiről tudunk. Körülbelül tízszer annyi, vagyis a jelenleg velünk élő vírus törzsek alig 10%-át ismerjük.

Ezek egy része veszélyes lehet

Bár a ránk veszélyes vírusok nagy részét mi magunk terjesztjük, a maradék 90%-a ártatlan a vírusoknak.

Azonban ilyen nagy mennyiségű ismeretlen együttható drasztikusan megnövelheti annak az esélyét, hogy további, az emberre is veszélyes halálos vírusok rejtőzködjenek a Föld ökoszisztémájának részeként.

Jelenleg a metagenomika segítségével tanulmányozzák a témát. A kutatók ezzel anélkül mutatják ki a vírusokat, hogy ismernék a gazdaszervezetet, mégis képesek a vírusokat DNS-szekvencia alapján jellemezni.

Tizenhatszor több vírusgént azonosítottak, mint a korábbi kutatások során. Ez annyira sok, hogy úgy lehetne legjobban érzékeltetni, hogy belegondolunk abba, hogy most annyi vírusgént fedeztek fel, mint egész idáig összesen.

Ezeknek a felfedezett vírusoknak csak egy része veszélyes, de még így is drasztikusan megnövekedhet az ismert veszélyes vírusok száma.

Megválaszolhatja a rejtélyes betegségeket

Sokan úgy hiszik, hogy a most felfedezett vírusok nagy eséllyel válaszolhatják meg a rejtélyes betegségeket is. Az elmúlt évtizedekben ugyanis számtalan olyan dokumentált esetről tudtak az orvosok, ahol rejtélyes, megmagyarázhatatlan betegségekben hunytak el páciensek.

Ezeknek a főként vírusos eredetű fertőzéseknek soha nem ismerték meg az okát, de a mostani eredményekkel összevetve egyes eseteknél talán kiderülhet, pontosan mi történt.

tudomány természet betegségek


Megtekintések száma: 87627

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet