Henry Ford kender alapú üzemanyaga: ezt is a fosszilis üzemanyagokra épülő energiaipar lehetetlenítette el!

2019. november 26., kedd
A jövő technológiájának szánták, végül az ipari érdekek semmisítették meg. Henry Ford elfeledett csodája?

Henry Fordot valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Ő volt az az üzletember, aki megalapította a Ford Motor Company-t, és világhírű autómárkát hozott létre a semmiből.

Fordot sokszor említik, mint a futószalagos gyártósor és a modern tömeggyártás egyik úttörője.

hihetetlenül nagy zseni volt és az autók mellett számos olyan találmánya volt, melyek önmagukban is jelentősek voltak. Volt azonban egy kísérleti projektje, mely, ha eljut a célig, megválthatta volna a világot.

Ő ugyanis nem csak egy egyszerű autót akart gyártani. Előre látva a jövőt egy olyan autót akart alkotni, mely nem szennyez a környezetét, és gazdaságos, szintén természetes üzemanyaggal tudna működni.

Henry Ford híres T-modelljét 10 évig kutatta és tervezte, mire megalkotta az első működő prototípust. Egy grandiózus és rendkívül kockázatos projekt keretében pedig elkészített egy olyan változatot is, mely kenderből készült üzemanyaggal tudott működni.

Mi több, az egész autót kender felhasználásával állította elő, a nagybirtokán termesztett mennyiségből.

Nem csak valami bizarr kísérlet volt ez, hanem egy jól dokumentált történelmi tény. Ráadásul az így létrehozott új generációs autó elképesztő tulajdonságokkal rendelkezett.

Az autó, melyről sokan azt terjesztették, hogy a földből nőtt ki, kender műanyag panelekből épült, mely 10-szer erősebb az acélnál.

Mindemellett nagyon könnyű is volt. gyakorlatilag elmondható, hogy a mai modern autókat is sok szempontból felülmúlná mind a környezettudatosság, a környezetszennyezés elleni harc, és a hatásfok, valamint a biztonság területén.

Ford tehát egy olyan jövőbeli közlekedési eszközt álmodott meg, mely rövid időn belül elterjedhetett volna, és végső soron ma az üvegházhatást okozó gázok NEGYEDE keringene csak a légkörben.

A természettel harmonizáló anyagokból készült autók helyett azonban végül a vas és fémszörnyek terjedtek el, és Henry Ford ezen találmánya a süllyesztőbe került, és elbukott.

Hogy mi volt az ok, azt nagyon egyszerű elmagyarázni, mindössze két szó: ipari érdekek.

A világ már akkor sem úgy működött, hogy az emberek, és a nagyvállalatok fejesei felkaroltak egy technológiát, mely megmenthetné a világot.

Mivel a vas és az acélkitermelés ezerrel pörgött a gazdaságban, és a fosszilis üzemanyagok piaca is egyre bővülőben volt akkoriban, a vállalatok hallani sem akartak arról, hogy lecseréljék gyártósoraikat, és újabb bődületes költségekbe verjék magukat.

Ráadásul rájöttek, hogy mivel a kendert meg lehet termeszteni, az emberek maguk állíthatnák elő az üzemanyagot, ők pedig hihetetlen mértékű haszontól estek volna el.

Henry Ford találmányának és új, korát megelőző technológiájának az elnyomása nagyrészt tehát annak a ténynek köszönhető, hogy a kendert 1937-ben törvényen kívül helyezték az Egyesült Államokban, mivel káros hatással lett volna sok erős iparágra abban az időben.

Egy 1941-ben készül videó is arról árulkodik, hogy milyen fejlett és környezetkímélő volt egy ilyen kenderből készült kender által hajtott autó.

Egyértelműen fényes jövő előtt állt, ehelyett ellehetetlenítették, és a folyamatos akadályokba ütközés, és a különféle fenyegetések hatására Ford belátta, hogy a világ még nem érett meg arra, hogy hirtelen váltson, és elkezdjen környezettudatosan élni.

A jövőben viszont egyre többen azt latolgatják, hogy komoly esély lehet rá, hogy valaki - talán egy vállalat - előveszi majd a fiókból, és leporolja a projektet, és ha kellően erős lesz hozzá, akkor a fosszilis energiára épülő ipari érdekekkel is megküzd egy tisztább és szebb világért.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika tiltott találmányok kannabisz kender kender olaj henry ford


Megtekintések száma: 119770

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet