Hetek alatt kiszáradt egy kínai tó, mely háromszor nagyobb, mint Los Angeles! A Balaton a következő?

2016. november 16., szerda




A globális felmelegedés egy riasztó példája az a tó, mely nemrég hetek alatt kiszáradt, és gyakorlatilag teljesen eltűnt Kínában. Megdöbbentő fotók és műholdfelvételek!

Elképesztő, milyen méreteket öltött a globális felmelegedés okozta egyre extrémebb időjárást előidéző éghajlatváltozás. Nem elég, hogy egyes vidékeket el fog árasztani az óceán a világtengerek szintjének emelkedésével, a belső, szárazföldi területeken minden kontinensen szárazsággal és aszállyal fognak küzdeni.

A Kínában található Pojang-tó az ország legnagyobb édesvizű tava. Méretre körülbelül akkora, mint három Los Angeles méretű terület.

Ez a tó nem túl rég még dúskált a vízbőségben, azonban nemrég kiszáradt, méghozzá mindezt hetek alatt tette meg, ami nagyon riasztó jelenség volt mind a helyiek, mind pedig a világ számára.

Hatalmas, kopár és füves területté vált, amit két lábon be lehet járni, anélkül, hogy egy csepp vízzel érintkeznénk.

Vészesen kiszáradt a terület

A Pojang-tó a Jangce folyóval van összeköttetésben, most egy kiszáradt folyómeder maradéka, mintha sosem lett volna benne víz. Döbbenetes látvány, de a kutatók szerint ez egyre gyakoribb jelenség lesz, és szép lassan minden édesvizű tó sorra fog kerülni.

Persze a tó életében ezek a kiszáradások korábban megszokottak voltak, ámde ideiglenesek. 1952 óta figyelték meg, hogy egyre gyakoribban, és egyre jobban kitolódnak a száraz, alacsony vízállású időszakok.

Néhány hónappal ezelőtt a vízállás még tíz méteres is megvolt olyan helyeken, ahol most csontszáraz, felrepedezett földdarabkák fogadnak minket. Gyakorlatilag a Pojang tómedrének nagy részét be tudná bárki járni, aki arra téved.

A valaha 3500 négyzetkilométeres tó helyén ma sivár, kiszáradt síkság terül el, egy kisebb dombbal a közepén, amely régebben a rajta álló pagoda szigete volt.

A régió ökológiai egyensúlya teljesen felborult. Amikor a vízállás ennyire alacsony, akkor nincsenek halak, tehát nincs táplálék azoknak a költöző madaraknak, amelyek rendszeresen megszakítják az útjukat a vidéken.

Nem a Pojang az alső nagy állóvíz, amely eltűnt a Föld színéről az emberi tevékenység miatt: a közép-ázsiai Aral-tó, mely korábban a Föld négy legnagyobb tavának egyike volt, 2010-re szinte teljesen kiszáradt.

A Balaton is veszélyben?

Mint írtuk, egyre gyakoribb lesz a hasonló jelenség világszerte. Már korábban is számoltak be olyan jelenségekről, ahol hetek, vagy akár napok alatt eltűnt egy teljes tó.

A jelenség oka egyelőre ismeretlen, de az utóbbi évek nagy tó kiszáradásait elemezve nem zárható ki, hogy egy gyorsított ütemű párolgás zajlik le ilyenkor a tavakban. Nem zárható ki, hogy 5-10 éven belül a Balatonra is hasonló sors vár.

Sőt, hosszabb távon egészen biztos, hogy a Balaton is áldozatául fog esni a klímaváltozásnak. Ezt persze senki sem tudja megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni, de biztosan be fog, a legtöbb becslés 20-30 évre teszi. Ezen intervallumon belül a Balaton vagy teljesen, vagy legalábbis részlegesen ki fog száradni.

A fiatalok, vagy a mostani gyerekek tehát már nem biztos, hogy felnőttként meg fogják érni azt, hogy a siófoki strandon lubickoljanak a Balaton meleg és édes vizében.

globális felmelegedés globális klímaváltozás globális kataklizma balaton globális éghajlatváltozás


Megtekintések száma: 41787





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet