Hetek, hónapok kérdése, hogy bekövetkezzen az Antarktisz legnagyobb katasztrófája!

2018. október 10., szerda




Hatalmas repedéseket fedeztek fel a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccseren. Olyan dominóláncolatot indíthat el, ami felgyorsítja a klímaváltozást...

A közel 30 kilométer hosszú repedés a gleccserhez tartozó jégself közepén húzódik – írja a Live Science. Stef Lhermitte, a Delft Műszaki Egyetem munkatársa szerint a jégtábla középső része többet érintkezik a melegebb óceáni áramlatokkal, emiatt pedig gyorsabban is olvad.

A szakértők úgy gondolják, hogy a repedésnek további 10 kilométerre lesz szüksége ahhoz, hogy jéghegy vagy jéghegyek váljanak le a gleccserről. Legutóbb 2017 februárjában szakadt le egy nagyobb, városnyi jégtömeg területről.

Lhermitte műholdas felvételek elemzése után találta meg az új repedést. 

A becslése alapján amennyiben ismét letörik egy jéghegy, az mintegy 300 négyzetkilométeres lehet. Ez valamivel nagyobb, mint a tavaly levált, 267 négyzetkilométeres jégdarab. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a leszakadó jéghegy egyben marad-e.

2001 óta ez lesz a hatodik olyan esemény, amikor jelentősebb jégtömeg válik le a Pine Island-gleccserről.

Bár a jéghegyek leválása természetes folyamat, az utóbbi időkben egyre gyakrabban tapasztalni. Lhermitte szerint ez aggodalomra ad okot, hiszen elképzelhető, hogy a jelenségben a klímaváltozás is szerepet játszik.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy az újabb darab mikor szabadulhat el. Lhermitte úgy gondolja, hogy a leszakadás hetek vagy hónapok kérdése lehet. Ha a leválás után a jéghegy elsodródik északi irányba, viszonylag gyorsan el fog olvadni.

A Pine Island-gleccser az Antarktisz egyik leggyorsabban olvadó jégtömege: 

évente mintegy 40 milliárd tonna jeget veszít el. Olvadása miatt nyolcévente 1 milliméterrel emelkedik meg a tengerszint.

A jégtöredezés főként a Pine Island-gleccser jégselfjét érinti. 

Ez az a jégtömeg, amely nem érintkezik a kőzetekkel, hanem közvetlenül a tenger fölé lóg. A jégselfek igen fontos szerepet játszanak a gleccserek életében: amíg csak a táblák olvadnak, a gleccser belső jégtömegeiből nem veszít. 

Éppen ezért a jégself szétszakadása az egész gleccsert veszélybe sodorja.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizma klímaváltozás


Megtekintések száma: 17755





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet