Heteken át csodálhatjuk ezt a különleges meteorrajt! Érdemes lesz felnézni az égre!

2017. november 1., szerda




Mutatjuk, miről van szó!

Bár kevés, mégis annál inkább látványos hullócsillagot kínál a Taurida meteorraj.

Ha az időjárás is úgy akarja, a következő hetekben óránként néhány meteort figyelhetünk majd meg a sötét, déli égbolton.

A Space.com szerint 2017-ben az Északi Tauridák csúcsa november 10-11-re várható. A meteorok általában október végén vagy november elején érkeznek, ezért gyakran nevezik őket halloweeni tűzgömböknek is.

A Taurida meteorraj az Encke-üstökösből származó anyagból jön létre.

Ahogy az égitest a Nap körül kering, törmelékcsíkot húz maga után.

Bizonyos években a Jupiter gravitációja a Föld felé löki a részecskéket, ekkor figyelhető meg extrém meteoreső. Bill Cooke, a NASA munkatársa a Space.comnak azt mondta, idén ez elmarad, legközelebb 2019-ben várható igazán látványos csillaghullás.

Míg a legtöbb meteor igen kicsi, és már a légkörben elég, a becslések alapján az Encke-üstökös egyes darabjai elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy elérjék a talajt.

Az biztos, hogy több héten át lesz megfigyelhető a meteorraj, ezért ugyanakkor nehéz megmondani, mikor érdemes kiemelt figyelemmel kémlelni a csillagokat.

A legjobb hajnalban, vagy az előtt, viszonylag kevés fényszennyezettségű helyről figyelni.

A meteorok látszólag a Bika csillagkép felől érkeznek majd. Ennek ellenére nem érdemes épp a csillagképet nézni, a hullócsillagok ugyanis rövidebbek a radiáns közelében.

Bár a meteorraj megcsodálásához nincs szükség speciális felszerelésre, a fényszennyezés azonban jelentősen megnehezítheti a fényjelenségek észrevételét.

Ezért, ha tehetjük, mindenképpen távolodjunk el a nagyvárosok erős fényszennyezésétől.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség csillagászat meteorraj


Megtekintések száma: 28921





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet