Hibrid robotot mutattak be, mely képes felegyenesedni

2017. március 1., szerda




Hátborzongató, hová fejlődött a robotika. Két guruló keréken képes egyensúlyozni, sokkal jobban, mint egy cirkuszi bűvész.

Nemrég tette közzé az egyik legnevesebb robotikával foglalkozó cég, a Boston Dynamics azt a videót, melyben legújabb fejlesztésük látható működés közben.

Ez egy olyan speciális kétkerekű, de négy lábbal rendelkező hibrid, mely a Handle nevet kapta meg a mérnökeitől, és olyan elképesztő dolgokra képes, ami miatt érdemes megnézni a hozzá fűződő videót.

A robot ugyanis alapjáraton négy lábon "közlekedik", de képes fölegyenesedni két lábra. Ekkora közel 2 méter magas lesz.

Az a zseniális az egészben, hogy mindezt két olyan lábon teszi, mely kerekekben végződik. A robot különleges rendszere ugyanis képes a lehető legjobb egyensúlyozásra, vagyis ilyen tekintetben sokkal ügyesebb, mint a cirkuszi mutatványosok.

Handle óránként 14 kilométeres sebességgel tud gurulni ezekkel a kerekekben végződő lábakkal.

A Boston Dynamics szerint az egyszerűség miatt döntöttek a hibrid dizájn mellett: a teljesen négylábú robotok komplex ízületei helyett, a Handle-nek kerekei teszik lehetővé a könnyű közlekedést, míg elülső lábát egyensúlyozásra vagy akár 50 kilogrammnyi súly szállítására használhatja.

A robot mikor fel van egyenesedve, 2 méter magas, de még sokszor leguggol, főleg irányváltásoknál.

Ennek ellenére a technológia remekül mutatja, mennyire sokat fejlődött az elmúlt években a robotok technológiája.

Ráadásul a robot energiaellátása sem piskóta, ugyanis egyetlen töltéssel át tudna vidéken "sétálni" egy másik városba, ugyanis majd nem 25 kilométer megtételére alkalmas.

És ez még nem minden, ugyanis a robot ha kell, 120 centiméteres magasságba is képes felugrani. Sokak szerint ah ezt, vagy egy hasonló tulajdonságokkal és képességekkel rendelkező robotot ötvöznének egy mesterséges intelligenciával, akkor egy nagyon is használható robotot lehetne kapni.

Ezt úgy kell érteni, hogy akár egy hétköznapokban szorgosan segítő robotsegédet lehetne belőle kihozni.

A tudomány egyre inkább afelé megy, hogy a jövőben 10-15 éven belül felbukkanjanak a mi életünkben is ezek a segédrobotok, melyek megkönnyítenék életünket

tudomány technológia technika robotika robotok robot


Megtekintések száma: 45120





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet