Hihetetlen - 100 km mély anomáliát találtak a Plútón: az egész égitestet behálózhatja?

2023. november 8., szerda




A szakemberek még most sem hiszik el, mit láttak...

A csillagászok és az űrkutatással foglalkozó szakemberek szerint nem lehetetlen, hogy a Plútó rengeteg fagyott vízzel rendelkezik, és a felszínén akár a 100 km mélységet is elérő jeges óceán lehet!

A Plútóról érkező hírek időnként zavarba ejtik az embereket, szintúgy a kutatókat is, akiknek ezeket a híreket, felfedezéseket köszönhetjük.

Nemrég arról számoltak be, hogy a Plútóból különös röntgensugárzás áramlik kifelé, melynek az okát egyelőre még nem sikerült senkinek megfejtenie.

A Plútóról készített új futók ár így is alaposan megdöbbentették a kutatókat, mert nem gondolták korábban, hogy biológiailag és geológiailag ennyire érdekes lesz a bolygó. Azt gondolták, hogy csak egy üres szikla, amin semmi érdemleges nincs, de nagyot tévedtek.

Különleges felszíni formákat lehet rajta találni, némelyikük árulkodóan szokatlan, mely még azt is felveti, hogy esetleg mesterséges eredetűek.

Több szempontból is úgy sejtik, hogy a bolygó geológiailag is aktívmaradt, és különböző folyamatok zajlanak még ma is, főleg a felszín alatt.

Egy új tanulmány most arra enged következtetni, hogy a Plútó egy szív alakú területén nagy mennyiségű fagyott vizet találtak.

Az ottani felszínt megvizsgálva ugyanis arra jutottak, hogy a felszín alatt egy nagy kiterjedésű óceán terül el.

Ráadásul az óceán akkora, és olyan mély, hogy az egyedi rekord a naprendszerben. 

Legalább tízszer mélyebb a Földi óceánoknál.

Ha kiderül, hogy tényleg ilyen mély, akkor felmerülhet annak a lehetősége is, hogy a legmélyebb részeken ez az óceán nem csak folyékony maradhatott, de akár bizonyos szintű egyszerűbb létformák , baktériumok is kialakulhattak benne.

Bár a Plútó nagyon messze van a Naptól, a belső hő részben megmaradhatott, és ha létezik odalenn biológiai folyamat, ami a geológiai folyamatokkal társul, akkor a 100 km mély óceánban kialakulhatott egy rejtett ökoszisztéma.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen nasa űrkutatás


Megtekintések száma: 292687





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet