Hihetetlen: agyunk egy része magétól elalszik időközönként

2016. december 11., vasárnap
Kutatások bizonyítják, hogy az agy azért képes egész nap talpon maradni, hogy egy része időnként pihen, és gyakorlatilag kikapcsol.

Elképesztő kutatási eredményeket tettek közzé nemrégiben. Ezek azt mutatják, hogy az agyunk nem csak éjszaka, de nappal is képes elaludni.

Döbbenetes eredmények

No nem a teljes része az agyunknak, és nem több órára, de egy része képes kikapcsolni.

Megfigyelték, hogy mikor a páciensek aludtak, akkor sokkal nagyobb volt az agyhullámaik amplitúdója.

A Stanford Egyetemen végzett kutatás szerint ugyanezek a hullámok nemcsak álmunkban, hanem ébrenlét közben is jelentkezhetnek – igaz, csak szórványosan. Az egész arra utal, hogy az agyunk egy része néha elalszik, majd szinte azonnal fel is ébred.A kutatók azt is megfigyelték, hogy az idegsejtek aktivitása ilyenkor kiugró mértéket mutat – vagyis az agyunk ilyenkor jobban reagál a minket körülvevő világra.

Hasonló aktivitás figyelhető meg akkor is, ha valaminek épp nagyobb figyelmet szentelünk. Az eredmények arra utalnak, hogy az alvásszabályozó mechanizmus a figyelemre való hajlamban is nagy szerepet játszik.

Agyunk egy része napközben is kikapcsol

A szelektív figyelmet először sikerült részletesen megfigyelni. Arról van szó hogy ilyenkor az agyunk egy része fókuszál, míg a másik része elszenderedik, vagy kevésbé aktív.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy ilyenkor az agyunkban lévő egyes területek aktivitása teljesen megszűnik.

Valamiért eddig azonban ezt nem vették észre, ugyanis az alvási ciklusok között vehetőek ezek a folyamatok legjobban észre. Először sikerült megfigyelni ezt ébren lévő pácienseknél is.

Ezzel közelebb juthatunk az agy még nem ismert folyamatainak megértéséhez.

A neuronok aktivitása egyszer csak kimagaslóvá válik, majd hirtelen átváltanak alacsony aktivitási szintre.

Éjszakai agy reboot

Sokan feltételezték korábban azt, hogy az agy teljesen kikapcsol alvás közben, és csak az agy egy bizonyos része működik, hogy ellássa az alapfunkciókat. A helyzet azonban, mint kiderült, még ennél is bonyolultabb.

Ezért van az, hogy az alvajárók időnként képesek beszélni is, és sétálni, valamint sokan álmukban fizikailag megismételték a nappal begyakorolt mozdulatsort.

Alvás közben az agyi funkciók hasonló módon működnek, mint nappal, tanulás közben Ezek szerint az alvás nem is igazán pihenőidő az agy számára, hanem inkább egyfajta gyakorlási lehetőség a tanuláshoz.

tudomány emberi test


Megtekintések száma: 66026

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet