Hihetetlen áttörés! Érintésvezérléssel irányította az operátor a robotot több ezer km távolságból!

2016. november 14., hétfő




Elképesztő kísérletet hajtottak végre, ráadásul sikerrel. Egy távirányítású robotot irányítottak, méghozzá nem is akárhogy. Több ezer km távolságból, érintésvezérléssel tették mindezt. Ez lehet a robotika jövője? A távirányítású hadsereg hajnalán vagyunk?

Elképesztő kísérlet

Sokak már a távirányítású jövőbeli hadsereget vizionálják a mostani kísérlet mögé. És ami azt illeti, talán nem is tévednek nagyot.

Az eredmények, amiket a mostani kísérletben elértek, ugyanis bámulatos. Arról van szó, hogy először voltak képesek egy robotot több ezer kilométeres távolságból csupán érintésvezérléssel irányítani.

Az érintésvezérlés technológiáján már évek óta dolgoznak a mérnökök és a szakemberek. Az egész azon az elven alapul, hogy egy speciális eszköz érzékeli, hogy hol és hogyan érintik meg a felületét, és azokat a finom mozgásokat egy másik, mechanikus testre fejti ki.

A kísérlet során egy 10-10 ujjal rendelkező robot ujjait, tenyerét, és karjait mozgatták hatalmas távolságokból. A kísérlet sikerrel zárult és elérték, amit akartak.

A technológia egyre biztosabb lábakon áll, és már most arról beszélnek, hogy milyen bámulatos és sokrétű jövőbeli felhasználásra lehetne a technológiának.

Az orvostudomány jövője

Többek között például olyan távműtéteket lehetne így végrehajtani, amik korábban nem voltak lehetségesek.

Speciális, világhírű sebészek tudnak majd dolgozni olyan távoli országokban lévő pácienseken, ami talán soha nem adatna meg máskor, hiszen ehhez oda kellene utazni, ami sürgős esetekben rengeteg értékes időt venne ez a beteg életéből, rontva ezzel az esélyeit.

A jövőben így akár futószalagon is el lehet végezni a műtéteket, ugyanis az orvosok és sebészek akár ülve, kényelemben tudnák elvégezni az életmentő beavatkozásokat, így sokkal jobb hatásfokkal dolgozva.

Távirányított hadsereg

A legtöbben azonban a bődületesen sokrétű és erős katonai potenciált látják a technológiában, ami valljuk be, nem alaptalan.

Gondoljunk csak bele, milyen lenne egy jövőbeli távirányítású hadsereg. A robotokat emberek irányítanák, de a legnagyobb biztonságból.

Gyakorlatilag nem halna meg többé egyetlen katona sem, mert a csatákat ezekkel a távirányítású „avatarokkal” vívnánk meg. Minden katonának sok ezer élete lenne, attól függően, hogy hány ilyen távirányítású testet tenne tönkre.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezek a katonák fizikailag soha nem fáradnak el, nem lesznek éhesek, így nem kell élelmiszer utánpótlást küldeni utánuk, ami jelentősen növeli a taktikai előnyüket.

A jelenlegi tendencia szerint 30-40 éven belül azt jósolják a jövőkutatók, hogy fel fog állni az első igazi távirányítású robotokból álló hadosztály, de hogy mikor, és ki ellen fogják bevetni őket, az még a jövő zenéje.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 27002





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet