Hihetetlen áttörés: pixeles, homályos képet is ki tudnak élesíteni

2017. február 10., péntek




A bűnügyi filmekből ismert szupertechnológia hamarosan valósággá válhat.

Elképesztő, hogy mire képes ma már a technika. Arról van szó ugyanis, hogy ténylegesen, és jelentősen tudnak ma már élesíteni a homályos képeken

Pedig ez eddig nem volt lehetséges, vagy legalábbis nem olyan mértékben és módon, ahogyan azt a filmekben láthattuk.

A filmekben, mint például a Dr. Csontban felvonultatott technológia még szerényen szólva is szupertechnológia, ugyanis az ott látott, és más hasonló sorozatokban tapasztalt, mozifilmekből átvett klasszikus képélesítés nem létezett eddig.

A valóságban a képeken csupán 20-30%-ot tudtak élesíteni, de sokszor ez is hasznavehetetlen volt, bár akadtak esetek, amikor ezek segítették a nyomozást. A mostani áttörés azonban hatalmas eredményekkel kecsegtet.

Egy kolléga zoomol, majd egy rossz minőségű, távolról készített képből olyan dolgokat derít ki, ami lehetetlennek tűnik.

Ez eddig lehetetlen volt, de ez most megváltozhat, ugyanis a Google jóvoltából a technológia hatalmas áttörést vitt véghez.

Alapjában véve igaz az, hogy a kevés képpont miatt nem lehetett ezeket a homályos képeket kinagyítani, mivel a kezdetleges technológiai szinten álló képpont pótlások nem voltak a lehető legjobb módok arra, hogy éles képet állítsanak a segítségükkel elő.

A Google Brain mesterséges intelligenciával foglalkozó részleg kutatói azonban azt állítják, hogy képesek lesznek a jövőben csodát művelni a területen, és már most is komoly eredményekkel rendelkeznek.

Bizonyítékokat is mutattak a pixeles képek kétlépcsős élesítésére: első lépésben a program a képet hasonló, de nagyobb felbontású fotókkal hasonlítja össze, majd az utóbbi felvételekből tanult elemeket hozzáadja a rossz minőségű képekhez.

Az eredmények, és a látottak valóban elképesztőek, és emberi ésszel talán felfoghatatlan magasságokban vannak. Elvégre gyakorlatilag egy homályos pacából kiolvasható egy kép, viszonylag jól láthat formában.

Azonban a kutatók és a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a program egyelőre csak úgy kalkulál, hogy egy nagyon valószínű, azaz lehetséges képét mutatja a végeredménynek.

Az eljárás tehát messze nem tökéletes, ugyanakkor ez az eredmény is nagyon ígéretes, és a jövőbe mesze mutató lehet.

Bal oldalon 64 négyzetpixeles képek vannak – ezeket a teszt kedvéért butították ilyenre –, középen a Google Brain programjának megoldása, és jobb szélen az eredeti felvételek. Látszik, hogy az extrém homályos fotókból közel ugyanolyat hozott ki a mesterséges intelligencia.

Még kontroll csoporton is tesztelték a képeket, és megmutogatták kijelölt embereknek, akik alig tudták megkülönböztetni a képeket, tehát a program nagyon ígéretes eredményeket produkál, és ez még csak a kezdet.

Van tehát jövője ennek a technológiának, és nem kizárt, hogy a valóság egy napon majd utoléri azokat a sci-finek ható jeleneteket, amikor egyetlen mozdulattal kinagyítható, és kiélesíthető lesz egy elkövető arca egy homályos biztonsági felvételen.

tudomány technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 180688





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet