Hihetetlen: az Antarktisz alatt van a klímaváltozás elleni harc megoldása!

2017. augusztus 4., péntek




Különleges mikrobákat találtak a jégbe zárva.

Új felfedezést tettek az Antarktiszon, mely sok mindent megváltoztathat azzal kapcsolatban, hogyan küzdünk majd a jövőben a klímaváltozás ellen.

Mi több, egyesek máris azt vizionálják, hogy a klímaváltozás végső megoldásának kulcsa van az Antarktisz alá temetve.

Mélyen az Antarktisz jege alatt olyan parányi létformák élnek, melyek egy nap segíthetnek a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésében. Ezek olyan különleges mikrobák, melyek metánnal táplálkoznak.

Mint tudjuk a metán pedig jelentős részét veszi ki az üvegházhatás növekedésében.

Még 2013-ban fúrtak le egy 800 méteres mélységben lévő zárt tóba.

Ott bukkantak rá azokra az üledékmintákra és mikrobákra, melyekről most is szó van Egyesekben felmerült, hogy a metánevő baktériumok, mikrobák miért pont itt lehetnek: az Antarktisz olvadása egyfajta fék is, tehát mielőtt teljesen elolvadna, kiszabadulnak a mikrobák, és újra stabilizálhatják a hőmérsékletet a bolygón azzal, hogy felfalják az összes metánt.

Bár kevesebb a metán, mint a szén-dioxid, mégis igen veszélyes üvegházhatású gázról van szó. Az elmúlt 20 év során a metán 86 százalékkal nagyobb arányban melegítette a bolygót, mint a szén-dioxid.

Ennek felszabadulása igen jelentős mértékben csökkenthetné a Földre nehezedő "klíma" nyomást.

Elképzelhető tehát, hogy megvan a megoldás, és a klímaváltozás problémája megoldódhat, legalábbis lehet esélyünk küzdeni egy elviselhetőbb klímáért.

A tudósok ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy még sok kutatásra van szükség, hogy biztosra ki lehessen jelenteni azt, hogy hatásosan lehet harcolni ezekkel a mikrobákkal a metán ellen.

OSZD MEG másokkal is 

globális felmelegedés tudomány klímaváltozás


Megtekintések száma: 34841





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet