Hihetetlen: betanított méheké lehet a jövő?

2016. október 24., hétfő
Nemrég egy tudományos kísérlet során bebizonyosodott, hogy a méhek jóval okosabbak, mint azt bárki gondolta volna. Még betanítani is be lehet őket, vagy akár biológiailag programozni.

Elképesztő dolgok derültek ki az utóbbi időben a méhekről. Éppen ezért nem is értik sokan, miért van az, hogy lassan a kihalás szélére sodródtak, bár ennek számtalan oka van. De erről majd pár bekezdéssel később…

Betaníthatóak

A méhekhez számtalan hihetetlen legenda párosul, melyek nagy része igaz is. Olyan bámulatos lények, hogy az is csoda, hogy egyáltalán léteznek, hiszen rengeteg mindent meghazudtolnak, amit az emberiség ismer.

Kezdve azonnal a fizikával, hiszen elvileg a testük méretéhez viszonyítva nagyon kicsi szárnyukkal nem lenne szabad repülniük, ám őket ez nem zavarja, és boldogan repkednek szerte a világban.

Egyszerűen képtelenség lenne így repülni, és a levegőben maradni, ők mégis megteszik. Számtalanszor próbáltak már rájönni a dolog nyitjára, sok elmélet született már a jelenségre, de még mindig nem tudják biztosra, hogyan lehetséges.

Egy új kutatás most olyasmit fedezett fel, ami végképp megbolygat mindent, amit eddig ezekről a nélkülözhetetlen kis rovarokról tudtunk.

Egy kutatás és kísérletsorozat során kiderült, hogy a méhek annyira okosak, hogy még trükkökre is megtaníthatóak. gyakorlatilag bizonyos keretek között bármire „beprogramozhatók” biológiailag.

Hihetetlen eredmények

És ez még nem minden. A legelképesztőbb az az egészben, hogy képesek rá, hogy ezt a megszerzett tudást tovább adják. Vagyis egy méhkolóniát folyamatosan be lehet tanítani dolgokra, és a megszerzett btudás az álaltok elpusztulásával nem vész el, mert generációról generációra továbbadják azt.

A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Sylvian Alem csak nemrégiben fordult a méhek felé azt vizsgálva, hogy mennyire, és milyen körülmények között taníthatóak.

A lehetséges jutalmazás reményében a rovarok elsajátíthatnak olyan készségeket, melyek életvitelükkel szemben természetellenesek, és ezt még társaiknak is továbbadják?

Korábban mindenki azt feltételezte, hogy a rovarok ösztönösen cselekednek, és nem jellemzi őket különösebb intelligencia. Ám abban a pillanatban, hogy megkezdődtek a méhes kísérletek, kiderült, mennyire okosak is ezek az apró állatok.

A kísérlet abból állt, hogy egy sematikus művirágra cukros vizet permeteztek, és behelyezték egy átlátszó felület alá úgy, hogy belőle egy madzag lógott ki, melynél fogva könnyedén kihúzható, már ha az alanynak van keze, mancsa, szája, amivel a madzagra ráfoghat.

Csakhogy, mint kiderült, a méhek is rájöttek, miként boldogulhatnak, és onnantól kezdve nem okozott nekik problémát a művelet, melynek végén hozzájuthattak az édes jutalomhoz.

Kihalhatnak

Amerikában pusztulnak, Magyarországon pedig éheznek a méhek. Sajnos ilyen következményekkel jár az a válság, amely a beporzók kihalásával fenyeget. A méhek eltűnése évente 1,4 millió ember halálához vezethetne, mivel világszerte sokkal kevesebb gyümölcs, zöldség és gabona teremne.

Sajnos ezek a csodálatos, és mint kiderült, rendkívül okos lények hamarosan múlt idő lehetnek. És ami még ennél is aggasztóbb, hogy a mezőgazdaság ebbe tönkre is mehet, ráadásul az ember is megérezné a méhek hiányát.

Egy évtizeden belül globális méretű élelmiszerhiánnyal és éhezéssel nézhet szembe az emberiség. Mindezt annak köszönhetően, hogy nem lesz, ami beporozza a virágokat, termeléshez használt haszonnövényeket.

Éppen ezért az elmúlt években nagy erőkkel kezdték a méheket megmenteni, különféle kutatásokkal, megfigyelésekkel próbálnak rájönni a méhpusztulások valódi okára.

hihetetlen állatvilág elképesztő méhek


Megtekintések száma: 87833

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet