Hihetetlen! Csökkent a Mount Everest magassága?

2017. január 25., szerda
Hihetetlen! Csökkent a Mount Everest magassága?

Alacsonyabban van már a csúcs?

A Mount Everest a világ és a bolygó legmagasabb pontja jelenleg, a maga 8838 méterével. Azonban az utóbbi években szárnyra kaptak bizonyos pletykák, melyek egyes elemzéseken alapulva azt állítják, hogy bár még mindig ez a legmagasabb csúcs a világon, azóta alacsonyabb lett.

A mindenki megdöbbenését kiváltó hír megemlíti ugyanis, hogy a 2015 áprilisában Nepált sújtó földrengés akkora erejű volt, hogy módosíthatta a csúcs elhelyezkedését, és tengerszint feletti magasságát is.

Nemrég egy konferenciát is tartottak erről, ahol Swarna Subba Rao, az indiai geodéziai társaság vezetője elmondta, hogy megfontolták az elméletet, és mivel komoly tudományos alapokon nyugszik, hamarosan újra fogják mérni, hogy jelenleg milyen magas a Mount Everest.

Földrengés, hatalmas pusztítással

Annak idején a Nepálban végigsöprő földrengés tényleg nagyon nagy erejű volt, és hatalmas pusztítást vitt véghez.

A fölrengés kilencezer ember halálát okozta, elpusztított félmillió lakóházat, és néhány méterrel arrébb helyezte Katmandut, Nepál fővárosát is.

Abban az évben hihetetlen módon a hegy történetében először senki sem mászott fel a legtetejére.

Úgy gondolják, hogy ez a hatalmas földrengés olyannyira átmozgathatta a hegyvonulatok szerkezetét, hogy a csúcs lejjebb kerülhetett akár centiket is, de egyesek szerint az sem kizárt, hogy métereket.

Ellenőrizni fogják

Hogy valóban helye van-e az új mérésnek, azt mi sem mutatja jobban, hogy a méréseket hamarosan megeszközlik, melynek során kiderülhet, mennyit változott a Mount Everest legmagasabb pontjának a magassága.

A tudományos expedíció nemcsak azt ellenőrzi, valóban alacsonyabb lett-e a hegy, hanem segíteni is fogja a jövendő tudományos kutatásokat, egyebek között a lemezmozgások vizsgálatát is – írta az indai NDTV honlapja.

Az expedíció a tervek szerint két hónapon belül, a tél végén indul, s nagyjából egy hónapot vesz igénybe. Ezt követi tizenöt nap, amikor a számításokat végzik, ezután közlik az adatokat.

Ha kiderülne, hogy valóban módosult a csúcs tengerszint feletti magassága, az nem az első ilyen módosulás lenne a világtörténelemben, de kétségkívül az első, amióta az ember méri a Himalája legmagasabb pontját.

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen helyek


Megtekintések száma: 99144

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet