Hihetetlen dolog derült k a mogyoróvajról!

2017. május 4., csütörtök
Olyan tulajdonságára derült fény, ami sokak életét megváltoztathatja.

2013-ban már felröppent annak idején a nagy szenzáció, mely arról szólt, hogy az Alzheimer-kórt egy nagyon egyszerű módszerrel is diagnosztizálni lehet.

A 2013-as kutatás során egy vonalzót tettek a vizsgálati alanyok orra elé, és miután azok becsukták szemüket és befogták egyik orrlyukukat, mogyoróvajat közelítettek az orruk felé.

A teszt szerint az Alzheimeres betegek bal orrlyukukkal nehezebben érezték meg a karakteres illatot, mint a jobbal.

Sokáig nem volt ez elég hiteles, és az orvosok valamint a tudományos társadalom is támadták a kísérletet, és annak hitelesnek tekintett, annak kikiáltott eredményeit.

A módszer egyszerűen túl hihetetlen volt, hogy ezt el lehessen hinni, a kísérletek alacsony száma pedig nem volt bizonyítóerejű.

Egy 2015-ös vizsgálat ugyan szintén pozitív korrelációt mutatott ki az enyhe kognitív károsodás és az orrlyukak érzékelési asszimetriája között, de ez sem volt eléggé bizonyító erejű ahhoz, hogy igazolt legyen.

A jobb és bal orrlyukak érzékelésben tapasztalható enyhe különbsége ugyanis normális dolog.

Éppen ezen felbuzdulva rengeteg orvos állt neki a kísérletek reprodukálásához, és bár ma már sokkal nagyobb számú statisztika áll rendelkezésre, ezen tesztek eredményei még mindig nem teljesen egyértelműek.

Ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy akár mégis igaz lehet az elmélet.

Ennek ellenére, amíg eldönti ezt a kérdést véglegesen az orvostudomány, nem javasoljuk a módszer kipróbálását...

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 291254

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet