Hihetetlen! Egy szenzor segítségével a csukott könyv lapjai is elolvashatóak!

2016. szeptember 12., hétfő
A tervezők már elkészültek egy működő prototípussal. A kísérlethez több papírt tettek egymásra; mindegyiken egy betű szerepelt. A szenzor lapozás nélkül meg tudta állapítani, hogy melyik papírra milyen betű volt írva.

A technológia és a feltalált szenzor rendkívül hasznos lehet különböző múzeumoknak, hiszen az értékes leleteket nem szívesen lapogatják azok sérülései miatt.

A Metropolitan Múzeum már érdeklődött iránta, mert ők például belenézhetnének vele egy olyan régi könyvbe, amit nem szívesen érintenének meg.

Akadnak olyan régi történelmi iratok, dokumentumok, könyvek is, melyeket még életükben egyszer nyitottak ki vagy lapoztak megtalálásuk után.

Ezzel az új eljárással pedig újra olvashatóvá válnának, és rengeteg érdekes dolgot lehetne megtudni róluk.

A rendszert ugyanakkor több területen is lehet használni - gyakorlatilag mindenhol, ahol egymásra helyezett rétegekkel kell dolgozni. Ide tartoznak a különféle bevonatok, vagy a gép- és gyógyszergyártás is.A szenzorhoz a kutatók terahertzes sugárzást használnak; ez a frekvenciatartomány a mikrohullám és az infravörös fény között található.

Számos előnye van más hullámformákhoz képest, amik akár súlyosan károsíthatják a lapok felületét.

További előny, hogy a sugárzást igen rövid időtartamon át is kibocsátható, így a szenzorral meg lehet állapítani, hogy mikor érkezik vissza a felületről visszaverődő fény. Ez sokkal jobb felbontást eredményez, mint az ultrahang.

A rendszer tervezésekor a kutatók abból indultak ki, hogy a könyvek lapjai közé apró, alig 20 mikrométer átmérőjű légbuborékok szorultak. A különbség a refraktivitásban, vagyis a fénytörés mértékében van: ezt a különbséget a terahertzes sugárzás észlelheti. A módszerrel még a könyvek lapjai közti távolság is megmérhető.

Eszméletlenül sok eddig félve kinyitott, vagy sérülékenysége miatt egyáltalán nem tanulmányozott történelmi iratot, feljegyzést lehetne majd ezzel megvizsgálni.

A kutatók azt várják, hogy az emberiség történelmi ismeretei éppen ezért a felfedezésnek köszönhetően jelentősen ki fognak bővülni az elkövetkező években.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 127393

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet