Hihetetlen: ez történne, ha egy 10.000 tonnás aszteroida csapódna Földünkbe a NASA szerint!

2017. július 5., szerda
Számítógépes szimulációval adtak választ a kérdésre.

Íme a NASA videója arról, hogy pontosan mi is történne, ha egy gigantikus, legalább 10.000 tonnás aszteroida képes lenne eltalálni bolygónkat.

A NASA már többször készített különféle szimulációkat arra vonatkozóan, hogy pontosan mi, és hogyan is menne végbe egy ilyen kataklizmikus folyamat során.

Annyi biztos, hogy nem lenen jó vége, ezt a NASA is elismeri, bár a pusztítás mértéke attól is függne, hogy egész pontosan hogyan csapódik be, hová, és milyen szögben.

A NASA eljárásával megjósolhatóvá válik, hogy egy Föld felé közelítő aszteroida miként viselkedik majd a légkörbe belépve, ezzel együtt pedig milyen károkat és sérüléseket okozhat.

Az adatok tudatában a szakemberek így már jóval a bekövetkezés előtt megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, hogy minél kisebb legyen a kár és a sérülések száma.

Megdöbbentő, de azt állítják, hogy jelenleg ez az egyetlen természeti katasztrófa, aminek komoly esélye van akár már holnap kipusztítani minket, mégis csak kevés mértékben vagyunk képesek előre jelezni.

A kutatók ezért egy 3D-s modellt készítettek, majd az adatokat betáplálták a NASA legerősebb szuperszámítógépébe, hogy aztán megjósolják a lehetséges forgatókönyveket.

A szakemberek a 2013-as oroszországi, egész pontosan a cseljabinszki meteoreseményt is szimulálták, amiből jól látszik, miként viselkedett a 20 méter átmérőjű, nagyjából 10 ezer tonnás égitest.

hihetetlen károkat okozott már az az egy becsapódás is, de még ennél is nagyobb károk keletkeztek volna, ha a meteorit más szögben csapódik be, jóval nagyobb sebességgel.

Alapjaiban rengetheti meg a világunkat egy esetleges globális becsapódás, ami a fél világot kiirtaná - állítják.

Ezért egyre többet és egyre jobb eszközökkel figyelik az égboltot, hogy be ne következzen az, amitől a legjobban fél mindenki: hogy egy felénk tartó űrsziklát túl későn veszünk észre ahhoz, hogy érdemben cselekedjünk...

OSZD MEG másokkal is! 

katasztrófa tudomány nasa globális kataklizma kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 94637

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet