Hihetetlen felfedezés: gigantikus méretű bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül csillagászok!

2018. augusztus 8., szerda
A tudósok is meglepődtek azon, amit találtak. Hatalmas méretű, kóborló objektum, ami teljesen ellentmond az eddigi ismereteinknek.

Amerikai csillagászok bejelentették, hogy felfedeztek egy „kóbor bolygót”, ami anyacsillag nélkül vándorol a világűrben.

Már ez önmagában elég rejtélyes, de az, hogy sarki fényt is produkál csillagszél nélkül, még izgalmasabbá teszi.

Az SIMP J01365663+0933473 egy bolygótömegű objektum, tucatnyiszor nagyobb tömegű, mint a Jupiter, a Naprendszer legnagyobb bolygója, és meglepően erős mágneses mezővel rendelkezik a The Astrophysical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A tudósok a hatalmas bolygót az egyesült államokbeli Új-Mexikóba telepített Very Large Array, a rádióhullámok frekvenciatartományában működő csillagászati interferométer segítségével fedezték fel.

A Naptól csupán mintegy 20 fényévnyi távolságra lévő, 200 millió éves bolygót „kóbor planétának” is nevezik, mivel anélkül sodródik az űrben, hogy egy anyacsillag körül keringene.

A tanulmány szerint a hatalmas bolygó olyan erős mágneses mezővel rendelkezik, amely több mint 200-szor erősebb, mint a Jupiteré, és amely bámulatos sarki fényeket képes generálni, jóval erőteljesebbeket, mint a Földé, ahol a sarki fényeket a mágneses mező és a napszél közötti kölcsönhatás generálja.

Az a tény azonban, hogy a kóbor bolygó közelében nincs semmilyen csillag szele, auróráját különösen rejtélyessé teszi.

„Ez az objektum a bolygó és a barna törpe határán van, számos meglepetéssel szolgál, melyek valószínűleg segíthetnek nekünk abban, hogy jobban megértsük a csillagokon és bolygókon zajló mágneses folyamatokat”

– mondta Melodie Kao, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Súlya ellenére az újonnan felfedezett bolygó átmérője a Jupiterének csupán 1,2-szerese. Felszínén mintegy 825 Celsius-fokos a hőmérséklet.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 24180

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet