Hihetetlen felfedezés: megkövesedett dinoszaurusz agyra bukkantak!

2016. október 28., péntek




Olyan leletre bukkantak régészek, melyre soha nem gondolt volna korábban senki. A lelet igazi történelmi jelentőségű felfedezés.

Dinoszaurusz lágyszöveteket szinte még soha senki sem talált a világon. Ez azért van, mert a lágyszövetek egyik sajnálatos sajátossága, hogy túl hamar lebomlanak, még 50 évig sem képesek fennmaradni.

Nagyon speciális, mondhatni kivételes körülmények szükségesek ahhoz, hogy valahogy sikerüljön ilyen szöveteknek konzerválódnia, mondjuk az Antarktisz jege alatt, elzárva az oxigén, és a baktériumok elől.

Jamie Hiscocks ugyan nem, most hanem 2004-ben talált rá a fosszíliára otthona közelében, mégis, csak mostanra tették meg a nagy bejelentést.

A megtalálás idején azonnal felvette a kapcsolatot az Oxfordi Egyetem paleobiológusával, Martin Brasierrel, aki megállapította: a kövület egy iguanodonhoz tartozik, ahhoz az őshüllőhöz, ami a késő kréta kor cenomani korszakáig élt.

A férfi azonban 2 éve, egy autóbalesetben 2014-ben elhunyt, és egyik tanítványa vette át a munkálatokat, hogy sikerrel bebizonyítsa, tényleg egy dínó agyról van szó.

A maradványon ugyanis agyhártya nyomát vélték felfedezni, illetve néhány milliméteres bemélyedéseket, amik vérereknek látszottak.

A bejelentést és az eredményeket The Geological Society of Londonban publikálták: ez lehet az első megkövült dinoszauruszagy, amit a történelem során felfedeztek.

Ez óriási, nem túlzás azt állítani, hogy történelmi felfedezés. Ugyanis nem csak az állatok intelligencia szintjére lehet majd ebből következtetni, hanem új reményt ad arra, hogy egy napon talán egy fagyott talajból akár egy jól konzervált, friss bomlásnak indult dínó tetem is előkerülhet majd.

Ez a lehetőség többé nem lehetetlen. Elméletileg már régebb óta lehetségesnek tartják, hogy a j9vőben olyan leletek kerüljenek elő fagyott zárványokból, melyek friss szöveteket is tartalmazhatnak.

Ha sikerül még több kövületre bukkanni, közelebb juthatnánk a rejtélyhez: a dinoszauruszok agya inkább a mai madarakéhoz, vagy mai hüllőkéhez hasonlított?

Jelenleg a tudomány ugyanis ezt a kérdést nem tudja egyértelműen megválaszolni, bár vannak sejtéseik az ügyben.

Nem csak az őshüllők agyfelépítésére, hanem rengeteg új dologra lehet majd következtetni ezzel a felfedezéssel.

tudomány hihetetlen dinoszauruszok állatvilág biológia őshüllők történelem


Megtekintések száma: 39506





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet