Hihetetlen irónia: A Jack Daniel’s gyár városában tilos az alkohol!

2016. november 19., szombat




Megdöbbentő, de igaz: A Tennessee államban található Lynchburgben tilos az alkohol.

Persze mielőtt mindenkit mély felháborodás és megdöbbenés töltene el, érdemes rögtön megjegyezni, hogy csak árulni tilos, de már ez is egy kellően megdöbbentő tény ahhoz, hogy a világsajtóban megjelenjen a szokatlan „hagyomány”.

Talán nem is kell senkinek bemutatni a Jack Daniel’s whiskey márkát, melyet az egész világon minden nemzet előszeretettel fogyaszt.

Csaknem 140 éve folyamatosan gyártják, az eredeti receptet alig, vagy egyáltalán nem módosítva. Persze jelentek meg új ízek az elmúlt években, de a jó öreg No. 7-esben már nem volt számottevő változás a másfél évszázad alatt.

Lynchburgbe évente több mint negyedmillió turista látogat, akik nem is a városra, hanem a híres desztillálóra kíváncsiak.

Ezen látogatások alkalmával a sok turista és kíváncsi utazó abban is reménykedik, hogy megkóstolhatják az italkülönlegességet, azonban csalódniuk kell.

A városban ugyanis mindenhol tilos az alkohol forgalmazása, vagyis ironikus módon nem fogunk tudni a pohár fenekére nézni a legnevesebb whiskey városában.

Ennek meglehetősen prózai oka vannak, melyre a történelem ad magyarázatot. A megye, ahol a város található, egy úgynevezett száraz megye. Azokat a megyéket nevezték így a harmincas években, ahol tilos volt alkoholt árulni.

Nem ez az egyedüli ilyen állam Amerikában - mivel ezt helyi törvények szabályozzák, több város döntött úgy az alkoholtilalom feloldása után, hogy megmaradnak a teljes tiltásnál.

Idővel sokan lazítottak a szigorú szabályokon, olyan városok is voltak, amelyek később lehetővé tették az alkohol árusítását, de vannak, amelyek megmaradtak a teljes tiltás mellett.

Sok érdekes legenda kering erről az egészről, és arról, hogy ez hogyan is érintette a híres whiskeynek nevet adó Jack Daniel lepárlómestert.

Tennessee államban még 1910-ben vezették be ezt a különleges és bizarr tilalmat, ekkor a whiskey desztillálását is leállították a lynchburgi gyárban. Egy évbe se telt bele, hogy ezt követően Jack Daniel is meghaljon.

Az a legenda és szóbeszéd járta, hogy azért ért véget az élete, mert haragjában belerúgott saját széfjébe és a lábujján keletkezett seb miatt vérmérgezést kapott. A halálának pontos körülményeit azonban a történészek szerint még ma sem lehet biztosra tudni, így ez a legenda is csak amolyan városi legendaként él a helyiekben.

A városban egyetlen helyen lehet Jack Daniel'st kapni, ez a gyár ajándékboltja. Hogy ez egy érdekes üzleti fogás, az többekben felmerült már az utóbbi években, és azzal vádolták a gyárat, hogy szándékosan ragaszkodott az alkoholtilalom fenntartásához, hiszen ez a gyárnak kedved, ahonnan rengeteg ilyen szuvenírt lehet hazavinni, megvásárolni.

Ezeket az italokat azonban nem lehet kibontani és elfogyasztani az állam határain belül.

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 54769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet