Hihetetlen! Rég kihalt állat sétált el a kamera előtt!

2019. augusztus 25., vasárnap




Egy korábban Ausztráliában őshonos, mára már rég kihalt faj egy egyedét kapták lencsevégre a napokban. Az utolsó vadon élő példányt 1930-ban lőtték ki, az utolsó fogva tartott, még ismert élő példány pedig 1936-ban pusztult el a hobarti állatkertben napra pontosan 80 éve. A kérdés adott: a felvétel bizonyítja, hogy a faj mégsem halt ki, vagy valamilyen más állat látható rajta?

Se szeri se száma a kihalt állatokat ábrázoló különböző amatőr videóknak. Azonban míg ezek legtöbbje egyszerű, és nyilvánvaló hamisítvány, úgy a jelenlegi videó könnyen lehet, hogy hiteles.

A felvételt ugyanis már megvizsgálták a szakemberek, és nem találtak manipulációra utaló nyomokat. A videón látott dolgokat tehát valódiak.

A felvételen egy tasmán tigrist, erszényes farkast látni, egy olyan állatot, mely már 80 éve kihalt.

erszenyes-farkas-3

Az utolsó erszényes farkas egyed 1936-ban egy állatkertben lehelte ki az életét, azóta pedig egyetlen vadon élő példányt sem találtak, így  évtizedek óta kihaltnak nyilvánították.

Vesztüket az európai emberek bevándorlása okozta, akik birkákat kezdtek el tenyészteni. A hatalmas birkanyájak könnyű prédát jelentettek az erszényesfarkasok számára, bár a birkanyájakon vámot vettek a telepesek elvadult kutyái is.

Hivatalosan kihalt

Az utolsó fogvatartott élő példány kihalása óta egyetlen valódi példányt sem láttak. Nem sikerült nyomukra bukkanni, sem befogni egyet sem, ezért nemsokkal később hivatalosan is kihaltnak nyilvánították.

erszenyes-farkas-fenykep

Már 80 évvel ezelőtt is rendkívül kis létszámú populációban éltek, és valamilyen rejtélyes oknál fogva képtelenek voltak mesterséges körülmények között szaporítani őket, az állatok ugyanis fogságban nem voltak képesek szaporodni.

Különös esetek, melyek azt sejtetik, hogy még létezhetnek élő egyedek

1957-ben elpusztult bárányok sérüléseiből következtettek erre, 1961-ben két halász bukkant rá egy állítólagos tasmán tigrisre, de még 1982-ben is látni véltek egyet egy erdei út mentén.

Olyan esetekről is beszámoltak már, hogy különböző, tasmán tigrisre utaló csontokat találtak, egy vadász egy ízben állítólag egy ilyen állatot lőtt le véletlenül, a tetemet zsákba tette, majd letáborozott, de mire reggel felkelt, már a tetem nem volt sehol.

Videó bizonyíthatja, hogy nem halt ki?

A mostani videót egy kisvárosban rögzítették Ausztráliában.  Az elmosódott filmen csupán néhány másodpercig látható egy állat, amely átvonul a háttérben, de

a szakértők máris kizárták, hogy egy egyszerű kutyaféle vagy egy kenguru legyen.

A kihaltnak tartott faj kutatásával foglalkozó Thylacine Awareness Group szakemberei szerint

a felvételen több tényező - például a fej formája, a mellső és hátsó lábak alakja és mozgása, valamint a farok formája és a farrészen felfedezhető csíkok - egyértelműen erszényes farkasra utalnak.

A környéken ráadásul öt különböző ember is bejelentette, hogy a leírásnak megfelelő állatot láttak, ráadásul fényes nappal, közelről, az általuk adott leírás pedig szintén kétségkívül ráillik a tasmán tigrisre.


Megtekintések száma: 285632





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet