Hihetetlen technika: itt az iható zacskó!

2017. március 1., szerda
Új találmány forradalmasíthatja a környezetszennyezés elleni harcot.

Bali szigete már nagyon régóta úszik a szemétben. Szinte ellepi, és teljesen elrontja az amúgy idillikus kis hely összképét.

Ebből lett végül teljesen elege a helyieknek, és megoldásokhoz folyamodtak. Megkeresték a helyi biológust, Kevin Kumalát, hogy segítsen a problémán, és találjon ki valamit okosban.

Balin amúgy is igen nagy volt a környezet, és műanyag szennyezés az utóbbi években. nem elég, hogy egyre több műanyag részecske volt itt is a partokon kimosva a tengerből, és az élőlények gyomrában, az út szélén is rengeteg szemét hevert gazdátlanul.

Az esőben az úton esőkabátban közlekedők is elhajították néhány használat után esőkabátjaikat. Ekkor jött az ötlet, hogy csináljanak valami forradalmit, amivel véget vethetnek ennek az egész "ámokfutásnak".

Kevin gondolt egyet, és megalapította az Avani nevű céget, amely biológiailag teljesen lebomló zacskókat, ételdobozokat, evőeszközöket, szívószálakat, esőkabátokat készít, például maniókagyökérből, cukornádból, természetes keményítőből.

Ezek a zacskók olyan különleges zacskók lettek, melyek képesek teljes mértékben, azaz 100%-ban lebomlani. Annyira ártalmatlanok, hogy Kevin azt nyilatkozta, akár egy pohár meleg vízben is feloldódnak, amit utána minden gond nélkül meg lehet inni.

Ma már naponta négy tonna zacskó készül az üzemben, Balin műanyagzacskó-ellenes kampány indult, a kormány pedig elkötelezte magát a 2018-as betiltásuk mellett.

A környezetszennyezés elleni harc közös érdekünk és Kevin esete megmutatta, hogy egy ember is mennyit tud tenni a környezetért.

Az iható zacskók azóta rohamosan terjednek Balin, de a hírek szerint hamarosan a világ több pontján átvehetik a módszert.

Az ugyanis praktikus, és valóban nem árt a környezetnek. Ami azt illeti, mi nem is értjük, miért nem ilyeneket gyártanak a nagyobb bolthálózatok is.

Sajnos ugyanis manapság sem teljesen újrahasznosíthatóak, vagy lebomlóak a szuper és hipermarketekben kapott szatyrok, és rengeteg káros részecskét tartalmaznak, vagy le sem bomlanak.

És amíg a legnagyobbak nincsenek rákényszerítve, addig sokkal nehezebb elérni a változást.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 18566

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet