Hihetetlen terve van a Marssal kapcsolatban a NASA-nak

2017. március 4., szombat




Egy eddig soha nem próbált dolgot szeretnének véghezvinni.

A tervnek nagyon sok köze van az élethez, és a Mars újra lakhatóvá tételéhez. Hihetetlen ugyanis, de a NASA azt állítja, hogy viszonylag belátható időn belül lakhatóvá lehetne tenni a bolygót.

Ráadásul erre komoly tervezetet is készítenek a közeljövőben. A terv lényeges része az, hogy a Marsot valahogyan mágneses mezővel vonnák körbe.

Ezáltal, nem hatolna be a talajba a Napról érkező gyilkos sugárzás, és megindulhatnának az élet kialakulásához szükséges folyamatok, megvastagodna a légkör, és az üvegházhatás révén elkezdene melegedni a vörös bolygó felszíne.

Mindez persze hosszú, évszázadokon, vagy évezredeken keresztül zajló folyamat lenne, de lehetséges lenne kivitelezni.

Ez az elképesztően ambiciózus elgondolás azt veszi alapul, hogy a Mars korábban létező mágneses mezőjét vissza lehetne idővel állítani a megfelelő technikák segítségével.

Az egész koncepcióról, és az ötletről Jim Green is beszélt, a NASA egyik fő kutatója. Elmondása szerint a jövőben elengedhetetlen lesz a Mars terraformálása.

Hosszabb távon ugyanis a Mars nagyon ideális hely lehet, ás tökéletes alany ahhoz, hogy az emberiség létrehozza a második Földet.

A területe fele akkora, mint a Földé, de éppen ezért kétszer olyan gyorsan otthonosabbá lehetne tenni, mint egy Föld méretű égitestet.

Persze egyelőre nincs komolyabb ötlet arra vonatkozóan, hogyan is gondolja az amerikai űrügynökség a Mars magnetoszférájának újraindítását.

Mindazonáltal léteznek elképzelések, és a megvalósítás nem csak azért lenne történelmi jelentőségű, mert egy bolygó terraformálási folyamatait sikerrel el tudnánk kezdeni, hanem azért is, mert ezzel olyan tudás birtokába kerülhetünk, ami akár a Földet is megmentheti, ha valami miatt elvesztené a mágneses mezejét.

Ha sikerülne eljuttatnunk az egészet odáig, hogy szépen lassan beinduljon az üvegházhatás, azaz a gyakorlati értelemben vett globális felmelegedés, akkor nyert ügyünk van.

A felmelegedés ugyanis egyre inkább öngerjesztő lesz, és anélkül fogja tudni felmelegíteni a bolygót, hogy mi bármit tennénk érte.

Persze ettől még egy nagyon lassú, és nagyon unalmas folyamat veszi kezdetét, amire több száz évet kell majd várnunk minimum. De ez éppen elég lehet ahhoz, hogy idővel az emberiség egy része végleg átköltözzön a Marsra.

tudomány mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 31667





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet