Hihetetlenül bizarr! Babákat képesek létrehozni emberi bőrsejtekből

2016. szeptember 15., csütörtök




Hátborzongató szintre lépett a tudomány. Emberi bőrsejtek segítségével képesek emberi egyedeket előállítani.

Mondanunk sem kell, hogy nem csak etikai hanem tudományos port is kavart az a felfedezés, mely lehetővé teszi azt, hogy két egyed úgy szaporodjon, hogy ahhoz ne legyen szükség nőstényre.

Váratlan felfedezés

Első hallásra szinte science finction, azonban ez maga a valóság.

Egereket végezték el a kutatást, mikor megtették ezt az áttörő felfedezést. Az egerek három generációját hozták létre csupán spermiumok és bőrsejtek felhasználásával.

Vagyis a szaporodáshoz, azaz szaporításhoz nem volt szükség a nőstényekre.

A kutatók szerint ezt az eljárást emberi egyedeken is gond nélkül lehetne alkalmazni, szinte 100%-os sikerrel.

Korábban úgy tudták a kutatók, hogy egy egyed csak úgy szaporodhat, hogy ahhoz mindenképpen szükség van egy spermiumra és a nőstény egyedre, hogy ott végbe mehessen a megtermékenyítés, és kifejlődhessen az embrió.

A nőstényben a megtermékenyítés során a spermium tulajdonképpen újraprogramozódik. Úgy hitték, hogy ez csak ilyen módon lehetséges, most azonban bőrsejteket voltak képesek átprogramozni.

Etikailag kérdéses

Most persze elindul majd egy heves vita a dologról, hiszen a jövőben valószínűleg nem sokan tartanának etikusnak ilyesfajta kísérleteket, pláne nem embereken.

Persze ilyen esetekben a tudomány szinte mindig győz, mert az emberi kíváncsiság nagy, és a tudomány komoly érveket tud felmutatni mindig egy-egy aggályos kísérlet mellett.

Ezzel például olyan babákat lehetne készíteni, amik terméketlen családokba kerülnének, ahol nagyon örülnének egy gyermekáldásnak.

Valamint sokkal többet megtudnánk a sejtek újraprogramozásáról, mint eddig valaha.

tudomány emberi test bizarr biológia


Megtekintések száma: 21585





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet