Hihetetlenül károsak a reklámok a gyerekek fejlődésére? Vigyázz, mit nézetsz vele a tévében!

2017. június 5., hétfő




Egy új kutatás alapján közöltek aggasztó adatokat.

A reklámok alapvetően károsak lehetnek, de ezt így nyíltan nem lehet ma, a reklámok és a média által orientált társadalomban kijelenteni.

A reklám fogyasztásra buzdítással káros a gyerekekre, mivel olyan igényeket ébreszt bennük, olyan szükségleteket támaszt, amiknek valójában még nem kellene megszületniük bennük.

Még egy felnőtt emberre is rendkívüli módon képes hatni, méghozzá úgy, hogy manipulálja a tudatunkat.

Nemrég egy alapos, átfogó tanulmány során elképesztően riasztó dolgok derültek ki a reklámok manipulatív hatásáról, melyek főleg a fejlődésben lévő világképpel és értelemmel rendelkező gyerekekre hatnak ki károsan.

A tévében látott történet követését, magát a megértést zavarja meg ugyanis a reklám. Az egészen kis gyerekek a műsorok között vagy közben lejátszott reklámokat ugyanis nem tudják elkülöníteni magától a műsortól. Ezt Kósa Éve pszichológus mondta az InfóRádióban.

A gyerekek olyan környezetben, olyan bemutatásban látnak vonzó tárgyat, ételt, helyzetet, ami számukra a könnyen elérhető, megszerezhető dolgokat ígérik.

Azonban a bemutatott szituációkat gyakran nem tudják hová tenni, és egyfajta torz kép alakul ki bennük ezekkel kapcsolatban, ami végső soron sok mindenhez vezethet, akár bizonyos szintű fejlődési, és megértési zavarhoz is - állítják külföldi kutatók.

A gyerek aktuális fejlettségétől és tapasztalatától függ, hogy mikor tudja megkülönböztetni a reklámot a műsoroktól, de nagyon sok gyermek már a legelején ki van téve ezeknek.

Körülbelül hatéves kornál van az, hogy a gyermek fel tudja ismerni az eladási szándékot egy-egy tartalom mögött. A baj csak az, hogy nem csak hatéves kor után érintkeznek a gyerekek reklámokkal.

Ráadásul arra ösztökéli őket ez a torz reklámokkal tűzdelt világ, hogy mindent gyorsan, és azonnal szerezzenek meg.

Ez végső soron egy rossz berögzülést, egy frusztrációt eredményez majd kamaszkorban és felnőttként, és boldogtalan felnőtteket hoz létre, egy boldogtalan élettel. Ez persze nem minden esetben van szükségszerűen így, de a kutatások szerint jelentősen növeli az esélyét.

A szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy a reklámok által közvetített üzeneteket és üzleti szándékot nyilvánvalóvá tegyék, és ha kell, elmagyarázzák a gyerekeiknek.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes egészség érdekeség feltáró


Megtekintések száma: 231911





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet